12
09 2014
806

IFC contribuie la sporirea exporturilor agricole și veniturilor a producătorilor din acest sector al RM

Corporația Financiară Internațională (IFC), membru al Grupului Băncii Mondiale, a acordat 155 mil. dolari grupului agroindustrial integrat din Moldova Trans-Oil pentru promovarea activităților în domeniul exportului agricol și sporirii veniturilor producătorilor locali din acest sector.

Potrivit unui comunicat al IFC, mijloacele vor fi oferite prin mecanismul de finanțare pre-export pe termen scurt. IFC participă cu o sumă de 30 mil. dolari alături de Societe Generale Corporate Investment Banking (CIB) și un consorțiu format din alte bănci.

Suportul financiar va permite grupului Trans-Oil să-și satisfacă necesitățile sporite de finanțare a comerțului în timpul sezonului de recoltă, ținînd cont de creșterea puternică a acestuia în ultimii ani. Beneficiari ai oportunităților de venituri suplimentare care vor apărea, urmare a acestui suport financiar ar putea deveni circa 15.000 de producători agricoli, care aprovizionează Trans-Oil cu cereale și semințe de culturi oleaginoase.

Acest mecanism va sprijini oportunitățile noi oferite producătorilor agricoli din Moldova de a participa în lanțurile valorice agricole globale. Exporturile sporite în sectorul agricol vor contribui la crearea locurilor noi de muncă, asigurînd producătorilor agricoli venituri suficiente pentru a-și susține familiile – a menționat Georgina Baker, liderul global pentru Soluții în domeniul comerțului și lanțului de aprovizionare în IFC.

Sectorul alimentar și agroindustrial din Moldova reprezintă 50 procente din totalul exporturilor și ocupă mai mult de o pătrime din forța de muncă. Iar Trans-Oil este cel mai mare comerciant de cereale și prelucrător de ulei vegetal din țară. Mecanismul de finanțare pre-export pe termen scurt este o evoluție a Programului IFC de finanțare a mărfurilor critice, lansat în 2012 pentru a facilita importurile de bunuri legate de agricultură și energie în cele mai sărace țări ale lumii. Comerțul total de mărfuri susținut de IFC a depășit suma de 20 miliarde USD.

Dezvoltarea sectorului agroindustrial este o parte centrală a strategiei IFC în Moldova. Investițiile și consultanța IFC se bazează pe mai mult de un deceniu de experiență în acest sector de consolidare a întregului lanț valoric agroindustrial, de dezvoltare a afacerilor agricole competitive, de promovare a oportunităților de export și de stimulare a siguranței alimentelor.

IFC, membru al Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituție de dezvoltare globală concentrată exclusiv pe sectorul privat. Lucrînd cu întreprinderi private din peste 100 țări, utilizează capitalul și expertiza pentru a contribui la eradicarea sărăciei extreme și a promovare unor standarde înalte de viață a oamenilor. În anul fiscal 2013 investițiile IFC au atins suma record de aproape 25 miliarde USD, canalizînd forța sectorului privat spre crearea locurilor de muncă și abordarea celor mai urgente provocări de dezvoltare.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.