Știri

În curînd producătorii agricoli vor putea accesa mijloace din creditul polonez

Pînă pe 15 octombrie va fi anunțată procedura de recepționare a actelor și cea de a eliberare a împrumuturilor agenților economici din creditul polonez în valoare de 100 mil. euro. Din acestea 90 la sută sunt destinate agriculturii, iar printr-o decizie a guvernului, Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (AIPA) a fost desemnată în calitate de instituție implementatoare. Directorul AIPA Petru Maleru a anunțat într-o conferință de presă, că a demarat editarea unui manual operațional, la modul practic, un ghid, în care procedurile respective vor fi descrise pas cu pas, pentru informarea exhaustivă a potențialilor beneficiari. Sunt stabilite două direcții principale de intervenție în agricultură: modernizarea fermelor specializate în producerea laptelui, cărnii și a producției și procesării legumelor și fructelor, investirea în tehnologii moderne, astfel ca produsele agroalimentare moldovenești să fie conforme standardelor UE de siguranța a alimentelor și de calitate. Creditul polonez este unul tehnic. Adică, sumele acordate drept împrumut agenților economici nu vor veni în conturile acestora , dar vor fi transferate de partea polonă prin intermediul Ministerului de finanțe din Polonia direct pe contul furnizorilor de echipamente și tehnologii, care mai apoi vor fi livrate către Moldova.
Dosarele cu cererile de împrumut vor fi recepționate doar la sediul central al AIPA, pe adresa Ștefan cel Mare, 162. Va fi creată o subdiviziune specială în cadrul Agenției , care va examina dosarele și va face propuneri către o Comisie interguvernamentală formată din reprezentanții mai multor ministere, inclusiv Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și ai asociațiilor de producători, care va lua decizia finală. Procedura nu poate să dureze mai mult de o lună. Apoi dosarele vor fi remise Ministerului Finanțelor care, la rîndul său, le va transmite MF din Polonia – a spus Maleru.
Directorul AIPA a precizat, că echipamentele procurate în cadrul creditului polonez, conform Acordului de creditare trebuie să fie nu mai puțin de 60 la sută de origine poloneză și ele nu vor putea fi reexportate.
Valoarea minimă a unui împrumut oferit agenților economici este de 500 mii euro. Dar va fi posibil de procurat echipamente bune, care costă, să zicem 100 mii euro sau 150 mii euro. În cazul acesta AIPA, în calitate de instituție implementatoare va cumula mai multe dosare ca să se ajungă la 500 mii euro, mai apoi ele vor fi prezentate furnizorilor de echipamente. Astfel, de împrumuturi din creditul polonez vor beneficia nu doar întreprinderile mai mari, dar și cele mijlocii și mici - a specificat Maleru.
Împrumuturile vor fi oferite fermierilor pe un termen de 8 ani cu perioada de grație de 4 ani. Creditul polonez nu va fi gestionat prin intermediul sistemului bancar, care nu doar în Moldova, dar în toate țările, adaugă diverse comisioane pentru deservire. Rata dobînzii pentru agenții economici va fi de 1,5%. Există posibilitatea de a reduce povara la rambursarea împrumuturilor, prin transferarea în contul datoriilor a subvențiilor acordate în baza Regulamentului de subvenționare pentru investițiile în dezvoltarea fermelor zootehnice, infrastructurii de post-recoltare, instalarea de frigidere și altele - a mai adăugat directorul AIPA.
Creditul polonez de 100 mil. euro va fi oferit RM pentru o perioadă de 25 ani, cu rata anuală de 0,15% și o perioadă de grație de 5 ani. Scopul general al suportului din partea Republicii Polone constă în sporirea competitivității sectorului agricol din Moldova, prin restructurarea, modernizarea și creșterea treptată a cotei de produse agricole cu valoare adăugată înaltă.
author icon

Maria Trifan

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

3045 vizualizări

Data publicării:

15 Septembrie /2014 13:26

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

producatori | agenti economici | credit | agricultura

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon