Știri

Încălcarea dreptului de admitere temporară: 11 persoane vor achita drepturile de import a autovehiculelor

Un parc de dezmembrări auto de pe teritoriul municipiului Chișinău a fost supus controlului de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal, în rezultatul verificării fiind identificate 11 mijloace de transport cu numere străine, care au fost declarate prin acțiune la introducerea în țară și, conform legii, urmau a fi scoase de pe teritoriul Republicii Moldova după expirarea termenului de 180 de zile.
 
Contrar prevederilor legale, proprietarii automobilelor înmatriculate în alte state vindeau mijloacele de transport pentru a fi dezmembrate, fără a le vămui pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Ca urmare a acțiunilor întreprinse, vameșii au identificat făptașii în vederea atragerii la răspundere pentru nerespectarea condițiilor regimului vamal de admitere temporară. 

 

Amintim, în cazul în care mijlocul de transport nu este scos de pe teritoriul Republicii Moldova în termenul stabilit de legislație, iar acesta nu mai există (a fost distrus sau vândut la piese), Serviciul Vamal încasează drepturile de import, conform legislației în vigoare.

 

Declararea prin acțiune este o formă de declarare expresă (vădită) a mijlocului de transport auto, care scutește persoana fizică de completarea unor acte vamalecu condiția prezentării organelor vamale amplasate în punctele de trecere a frontierei a actelor de înmatriculare a mijlocului de transport auto, acesta fiind înregistrat în sistemul informațional al Serviciului Vamal. 

 

În cazul aplicării formei de declarare prin acțiune, acte vamale nu se eliberează. Termenul maxim de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare străine constituie 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive. Dreptul de aflare pe teritoriul țârii noastre pe un termen mai mare de 180 de zile îl au doar autovehiculele introduse de către persoanele fizice domiciliate în străinătate și care dețin permis de conducere în țara în care își au domiciliul, cu condiția achitării vinietei de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul țârii noastre. De asemenea, atenționăm că persoanele fizice rezidente și cele nerezidente sunt obligate să scoată în termen de pe teritoriul vamal mijloacele de transport declarate prin acțiune. În caz contrar, acestea vor fi sancționate contravențional, fără dreptul de a introduce în RM alte mijloace de transport în aceleași condiții (declarate prin acțiune).


via | customs.gov.md

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Serviciul Vamal al Republicii Moldova

523 vizualizări

Data publicării:

22 Septembrie /2021 07:58

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

regim vamal | admitere temporară | drepturi de import | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon