Știri

ISM: circa 10000 de abateri de la prevederile legislației muncii depistate în anul 2020

Pe parcursul anului precedent inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii au efectuat 1701 de controale, potrivit Raportului publicat de ISM.

Ca rezultat al acțiunilor de inspecție au fost întocmite procese–verbale de control, în care au fost stabilite și consemnate 9942 încălcări şi abateri de la prevederile actelor legislative şi normative din domeniul raporturilor de muncă.Astfel, pentru monitorizarea modului şi termenelor de achitare a salariilor, au fost efectuate 114 controale la unități, care au admis restanţe la plata salariilor în sumă de 34,790 mil. lei față de 1611 angajați.De asemenea, inspectorii de muncă au efectuat controale la 29 de unități, verificând corectitudinea stabilirii, calculării și plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, ca rezultat fiind depistate abateri la calcularea indemnizațiilor în sumă de 652,64 lei.


Pe parcursul anului 2020 ISM întreprins și acțiuni de coordonare în vederea conformării la prevederile legislației în domeniul securității și sănătății în muncă. Reamintim că Inspectoratului i-au fost restabilite funcțiile de control din domeniul securității și sănătății în muncă și în domeniul raporturilor de muncă. Astfel, ISM analizează riscurile, planifică controalele și verifică respectarea de către angajatori a normelor de securitate și sănătate în muncă.


Potrivit informațiilor prezentate de autoritățile cu atribuții de control în domeniul siguranței ocupaționale, pe parcursul anului 2020 au fost efectuate 815 controale, iar ca rezultat au fost constatate și consemnate în procesele-verbale de control 7463 încălcări.


Pe parcursul anului trecut la Inspectoratul de Stat al Muncii au fost comunicate 416 evenimente de accidentare a lucrătorilor în câmpul muncii, în urma cărora au avut de suferit 427 persoane, inclusiv soldate cu 63 decese. La data de 20 ianuarie 2021 se aflau în proces de cercetare încă 31 evenimente de accidentare.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

637 vizualizări

Data publicării:

29 Ianuarie /2021 08:00

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon