27
06 2014
1473

Iurie Leancă a semnat Acordul de Asociere a R. Moldova la UE

Prim-ministrul Iurie Leancă a semnat astăzi la Bruxelles Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, informează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului. După semnarea Acordului de Asociere, Premierul a declarat că evenimentul este unul istoric, care va aduce beneficii pentru cetăţeni. „În primul rînd, asta înseamnă instituţii care vor funcţiona şi mai puternic, după modelul european, asta va însemna o economie care va putea să se integreze şi mai bine cu cea europeană, asta înseamnă acces la o piaţă de 500 de milioane de oameni consumatori cu capacitate ridicată de cumpărare, asta înseamnă investiţii în economia R. Moldova”, a subliniat Iurie Leancă. Şeful Executivului a mai spus că procesul de integrare europeană este unul pe care Guvernul s-a axat şi l-a promovat încă din anul 2009.
Acum avem şansa să materializăm aceste posibilităţi în lucruri concrete: locuri de muncă, o luptă împotriva corupţiei mult mai eficientă, reforma justiţiei, liberalizarea economiei, astfel încît condiţiile sociale ale oamenilor din Republica Moldova să se îmbunătăţească, astfel încît infrastructura să devină mult mai modernă, astfel încît educaţia, medicina să ofere cele mai bune servicii, a precizat pentru presă, Iurie Leancă.
Totodată, Premierul a declarat ziariştilor că Acordul pe care l-a semnat astăzi la Bruxelles nu contravine relaţiilor cu partenerii din Est.
Acordul nu contravine relaţiilor bune politice, dar şi economice şi comerciale cu Rusia, dar nici cu Kazahstanul sau Belarus. Şi vom face tot ce ne stă în puteri să dezvoltăm o relaţie bună, constructivă, bazată pe respect reciproc cu partenerii noştri din Federaţia Rusă, astfel încît această integrare europeană care astăzi este marcată puternic prin acest Acord de Asociere, să ne facă pe noi mai previzibili şi mai stabili şi asta să contribuie, bineînţeles, la această relaţie foarte bună pe care ne-o dorim cu partenerii noştri din Est, a mai precizat Iurie Leancă.
Cît despre aderarea la UE, Premierul moldovean a subliniat că Republica Moldova va trebui, în primul rînd, să pună în aplicare prevederile Acordului de Asociere pentru a convinge în continuare Bruxellesul că îşi poate respecta angajamentele asumate. Astăzi, la Bruxelles, Iurie Leancă a semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, alături de Ucraina şi Georgia, în prezenţa a 28 de şefi de stat şi de guvern din ţările membre ale UE.

via www.moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.