24
09 2014
1028

Iurie Leancă: „Guvernul este hotărât să contribuie la dezvoltarea domeniului tehnologiilor informaţionale”

Declaraţia a fost făcută de Prim-ministrul Iurie Leancă, în cadrul ceremoniei prilejuite de semnarea Memorandului de Înţelegere privind crearea primului Centru de Excelenţă în domeniul Tehnologiilor Informaţiei din Republica Moldova, încheiat între Guvernul Republicii Moldova, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Microsoft şi International Business Machines Corporation (IBM).

Prim-ministrul a menţionat, că evenimentul în cauză propulsează Republica Moldova cu încă un pas în dezvoltarea Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor — un sector care se află în topul celor mai dinamice din economia digitală globală, dar şi din economia naţională.

Tehnologiile şi internetul au devenit parţi integrante ale vieţii noastre şi reprezintă un catalizator-cheie al productivităţii şi creşterii economice. Totodată, datorită acestor elemente sunt diminuate corupţia şi costurile actului de guvernare. Acestea ajută cetăţenii să fie mai informaţi şi mai competitivi în noile realităţi economice. Însă, pentru a fi pregătiţi să folosim avantajele oferite de tehnologiile moderne, trebuie să edificăm o economie bazată pe inovaţii şi pe cunoaştere. Prin crearea Centrului de Excelenţă în domeniul Tehnologiei Informaţiei, Guvernul îşi propune să contribuie la abilitarea cetăţenilor Republicii Moldova cu toate capacităţile necesare, pentru a trăi şi activa într-o societate digitală, într-o lume care, graţie tehnologiilor, se află într-o continuă mişcare, a declarat Prim-ministrul.Iurie Leancă a subliniat că, Centrul de Excelenţă este constituit în baza unui parteneriat public-privat şi a reiterat angajamentul Guvernului de a rămîne în continuare deschis unor astfel de parteneriate. „Avem nevoie de un sector al tehnologiilor informaţionale capabil şi puternic, iar Guvernul este hotărît să contribuie la dezvoltarea industriei şi la atragerea investiţiilor în domeniu", a spus Prim-ministrul.

Reforma educaţiei, modernizarea guvernării prin Agenda de e-Transformare, dezvoltarea unui sector TIC competitiv sunt prioritare pentru Guvern. Şi asta pentru că, prin realizarea acestor deziderate, vom putea să oferim cetăţenilor şi businessului din Moldova o guvernare transparentă şi eficientă, forţă calificată de muncă, şi vom putea crea locuri de muncă bine plătite acasă, a declarat Iurie Leancă.Centrul va fi creat în cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei, prin intermediul unui parteneriat public-privat, şi va constitui o platformă educaţională interuniversitară. Instituţia va pune la dispoziţie laboratoare şi săli dotate cu echipamente de ultimă generaţie, programe educaţionale performante şi practice, tehnologii de ultimă oră şi un mediu de studiu tehnologic avansat.

USAID va aloca pentru crearea Centrului de Excelenţă circa două milioane dolari SUA timp de 3 ani. Aceste fonduri vor fi folosite pentru finisarea construcţiei spaţiilor, procurarea echipamentelor şi asistenţă tehnică pentru dezvoltarea capacităţii instituţionale. Contribuţia USAID va fi suplimentată la etapa iniţială de către multinaţionalele IBM şi Microsoft.

Pe viitor se preconizează atragerea în proiect a altor parteneri, atît companii private, cît şi donatori. Centru de Excelenţă în domeniul Tehnologiilor Informaţiei va instrui anual circa o mie de tineri.

via gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.