23
10 2014
801

Iurie Leancă: „Sănătatea este o prioritate pentru Guvern şi vă asigur că aşa va fi şi de acum încolo”

Forumul cu genericul „Sănătatea şi dezvoltarea socio-economică în Republica Moldova: de la politici la acţiuni comune” a adunat la Chişinău peste 400 de participanţi, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat că evenimentul are un rol important în elaborarea politicilor statului în domeniu. „Prin tot ce a făcut Guvernul în ultimii ani, am demonstrat că sănătatea este o prioritate pentru noi. Vă asigur că aşa va fi şi de acum încolo!”, a subliniat şeful Cabinetului de miniştri.

„La elaborarea Strategiei europene „Sănătatea 2020” — cadrul european de politici necesare pentru susţinerea acţiunilor ce vizează sănătatea şi bunăstarea populaţiei — au contribuit şi participanţii la Forum. Este un rezultat care a fost posibil graţie implicării factorilor de decizie de la nivel naţional şi local, din diverse sectoare, într-un dialog transparent despre reformele din domeniul sănătăţii şi despre contribuţia şi rolul fiecărui actor social în acest proces”, a spus Prim-ministrul.

Şeful Guvernului de la Chişinău a exprimat gratitudine partenerilor care sprijină modernizarea sistemului de sănătate al Republicii Moldova, menţionînd în acest context Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Misiunea noastră este să asigurăm accesul cetăţenilor la servicii de sănătate de calitate, precum şi condiţii de muncă onorabile pentru toate categoriile de lucrători medicali din Moldova. Scopul nostru este ca lucrătorii medicali să aibă salarii care să poată fi raportate la standardele europene, dar şi ca aceleaşi standarde europene să se regăsească în serviciile oferite oamenilor, a declarat Prim-ministrul.
Premierul a subliniat că Guvernul îşi va axa priorităţile pe cele patru funcţii ale sistemului de sănătate, definite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: dirijare, finanţare, prestare servicii şi generare de resurse.

Iurie Leancă a mai adăugat un element de care trebuie să beneficieze sistemul reformat al sănătăţii din Republica Moldova — încrederea din partea populaţiei în serviciile prestate de medici.

Oamenii salută şi se bucură de progresele care au loc în sistemul de medicină din Republica Moldova. În acelaşi timp, mai există nemulţumiri în societate în legătură cu plăţile neformale. Ministerul Sănătăţii a lansat o campanie în acest sens, dar avem nevoie şi de susţinerea Dumneavoastră, stimaţi medici, pentru că fără această susţinere nu vom putea elimina aceste riscuri şi nu vom putea asigura încrederea populaţiei în sistemul de ocrotire a sănătăţii, a precizat Prim-ministrul.

Forumul Naţional pentru Sănătate a ajuns la cea de-a treia ediţie. Lansat în anul 2012, Forumul a devenit o platformă de dezbateri cu privire la dezvoltarea sistemului ocrotirii sănătăţii din Republica Moldova, un generator de idei care, ulterior, se materializează în politici şi strategii.

Evenimentul se va desfăşura şi mîine şi întruneşte reprezentanţi din domeniul sănătăţii, administraţiei publice locale şi altor ministere, parteneri externi de dezvoltare, ai ambasadelor şi consulatelor străine acreditate în Moldova, dar şi societatea civilă.

via moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.