09
10 2014
956

La Chişinău s-a desfăşurat o întrevedere a oamenilor de afaceri din R. Moldova şi Vietnam

La Chişinău s-a desfăşurat o întrevedere moldo-vietnameză a agenţilor economici din domeniile agricol şi farmaceutic. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei (CCI) în parteneriat cu Ambasada Vietnamului în Republica Moldova cu reşedinţa la Kiev, informează MOLDPRES.

În cuvîntul său de salut, vicepreşedintele CCI Vladimir Didilica a remarcat că R. Moldova şi Vietnam sînt ţări preponderent agrare cu un înalt potenţial de colaborare în domeniu.

„Mărfurile moldoveneşti, mai ales cele din sectorul vitivinicol în special şi din domeniul agroalimentar în general, îşi pot găsi locul pe piaţa vietnameză. Ţara noastră, la rîndul ei, este cointeresată de importul din Vietnam a unor mărfuri cum ar fi orez, cafea, încălţăminte, produse farmaceutice, textile, poligrafice etc.”, a accentuat sursa citată.

De asemenea, în contextul semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, vicepreşedintele CCI a subliniat importanţa colaborării între cele două ţări. „Producţia vietnameză va putea obţine certificate moldoveneşti în vederea exportului pe piaţa UE”, a mai afirmat Vladimir Didilica.

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Socialiste Vietnam Nguyen Minh Tri a declarat că piaţa vietnameză se dezvoltă foarte dinamic şi oferă mari posibilităţi pentru oamenii de afaceri din Moldova.

Aşa cum R. Moldova poate oferi oportunităţi noi pentru mărfurile din Vietnam pe piaţa europeană, tot aşa şi prezenţa ţării noastre în ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei) va oferi posibilităţi extraordinare pentru pătrunderea businessului moldovenesc pe pieţele asiatice, a specificat diplomatul vietnamez.

Evenimentului s-a încheiat cu întîlniri bilaterale între oamenii de afaceri din cele două ţări.

În ianuarie-iulie 2014, volumul comerţului exterior dintre Moldova şi Vietnam a constituit 11,6 mln de dolari SUA şi s-a majorat cu 24,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Exportul de produse moldoveneşti pe piaţa vietnameză a fost estimat la 2,6 mln de dolari, fiind de 2,5 mai mare faţă de şapte luni ale anului 2013. În aceeaşi perioadă, importul a constituit 9 mln de dolari SUA şi s-a diminuat cu 3,2%.

via moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.