23
06 2022
1590

Lista perioadelor necontributive asimilate stagiului de cotizare, extinsă

Regulamentul privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 165/2017, va fi modificat, proiectul elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale fiind aprobat în cadrul ședinței Executivului din 22 iunie.

 

Astfel, lista perioadelor necontributive ale asiguratului asimilate stagiului de cotizare va fi completată cu perioada de participare la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova în perioada 2 martie-13 august 1992, în mărime triplă, la stagiul de cotizare necesar acordării dreptului la pensie în temeiul Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii.

 

Documentul prevede și mecanismul de confirmare a perioadei de participare la acțiunile respective. Astfel, participarea se va confirma prin legitimația de veteran de război de model nou și un certificat, cu indicarea perioadei de participare la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, eliberate de către Ministerul Apărării.

 

Cheltuielile pentru implementarea noilor prevederi urmează a fi acoperite din contul mijloacelor financiare prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022.

 

Documentul va intra in vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.