09
08 2022
325

MDelivery: mecanism guvernamental sigur de livrare fizică a documentelor

În luna iulie, Agenția de Guvernare Electronică a lansat Serviciul guvernamental de livrare a documentelor MDelivery - un produs nou de guvernanță electronică, ce asigură conexiunea celor trei subiecți: prestatorul serviciului public - în calitate de expeditor,  beneficiarul serviciului public - în calitate de destinatar al livrării și furnizorul de servicii poștale (curier) - care interacționează între ei, în vederea livrării documentelor emise de autoritățile publice pe adresa beneficiarului.

Crearea Serviciului MDelivery a fost dictată de necesitatea dezvoltării unui mecanism guvernamental sigur de livrare fizică a documentelor, în scopul reducerii aglomerației la ghișee și evitarea formării rândurilor la solicitarea și ridicarea rezultatelor serviciilor publice, dar și pentru a oferi cetățenilor din diasporă mai multe oportunități de interacțiune la distanță și căi de acces la serviciile prestate de autoritățile din Republica Moldova.

„MDelivery se înscrie perfect în conceptul cetățeanului digital, care este, de fapt, un om liber, care nu este constrâns de un loc geografic, sau de un anumit timp pentru a interacționa cu statul, poate să acceseze servicii publice de pe orice meridian. Iar începând de astăzi, poate fi oriunde, dar primi serviciile chiar la ușă”, a menționat Iurie Țurcanu, Vice-prim ministru pentru digitalizare, în cadrul evenimentului de lansare.

Prin intermediul Serviciului guvernamental de livrare, persoanele fizice și juridice pot solicita livrarea mai multor tipuri de documente între care pașapoarte, extrase din Registrul de stat al unităților de drept, iar în curând vor fi disponibile pentru livrare caziere, cartele tahografice și alte acte. Cetățenii Republicii Moldova care vor solicita perfectarea pașapoartelor și a extraselor din registrele de stat  vor putea să le primească la adresa de domiciliu indicată, atât în țară, cât și peste hotare.

Astfel, funcția de bază a serviciului MDelivery o constituie livrarea fizică a rezultatelor prestării serviciilor, însă serviciul va putea fi extins prin introducerea de noi funcționalități.

 

Scopul dezvoltării serviciului MDelivery este de a oferi autorităților, instituțiilor publice și prestatorilor de servicii publice o soluție software eficientă, fiabilă și modernă, care urmează a fi utilizată în calitate de mecanism unic de livrare fizică a rezultatelor prestării serviciilor publice către persoane fizice și juridice și în calitate de mecanism de livrare pentru persoanele fizice și juridice de drept privat.

 

Implementarea serviciului MDelivery va duce la modernizarea complexă a serviciilor publice prin crearea unui mecanism unic de livrare fizică a rezultatelor prestării serviciilor publice către beneficiari.

Serviciul MDelivery este disponibil la adresa mdelivery.gov.md, dar și în toate Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice.

 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.