28
03 2016
731

Metodologia de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, examinată și aprobată joi la ANRE

Consiliul de Administrație al Angenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) organizează joi, 31 martie, o ședință publică la care va fi examinat și supus aprobării proiectul Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere.

Evenimentul va începe la ora 14:00 și sunt invitați să participe reprezentanți ai operatorilor de pe piața produselor petroliere, ai structurilor de stat și organizațiilor neguvernamentale interesate, experți în domeniul energetic.

Proiectul a fost elaborat de ANRE în conformitate cu prevederile Legii nr. 461-XV din 30.07.2001 privind piața produselor petroliere, modificată prin Legea nr. 223 din 03.12.2015 privind modificarea și completarea unor acte legislative.

Documentul prevede un mecanism nou de formare a prețurilor la benzină, motorină și gazul lichefiat, care are la bază următoarele componente: cotațiile medii Platts pentru benzină și motorină și cotațiile medii Argus pentru gazul lichefiat; costurile de tranzacționare aferente operațiuniii de import, inclusiv costurile de transport și asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere. Această marjă se stabilește anual de către ANRE, în funcție de structura medie a cheltuielilor participanților la piața produselor petroliere.

Potrivit proiectului, ANRE stabilește, la fiecare 14 zile calendaristice, în funcție de cotațiile Platts și Argus din perioada precedentă, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și gazului lichefiat și le publică pe pagina web oficială. Titularii de licență nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții respectivi la un preț ce depășește prețul plafon stabilit de ANRE.

Proiectul a fost expus, în perioada 19 februarie – 18 martie 2016, spre consultare publică pe pagina web oficială a ANRE, supus dezbaterilor publice organizate de ANRE și discutat în cadrul ședințelor unui grup de lucru constituit de ANRE din reprezentanți ai operatorilor de pe piața produselor petroliere. Documentul a fost examinat și avizat pozitiv de către Grupul de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător în ședința sa din 23 martie 2016.

via | www.bani.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.