Știri

Ministerul Finanțelor și Comisia Europeană au semnat un acord de finanțare în valoare de 9 mil. euro

Ministerul Finanțelor și Comisia Europeană au semnat Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană pentru realizarea proiectului „Facilitatea de sprijin a răspunsului sistemului de sănătate la situația de urgență COVID-19 și realizarea reformelor conform Acordului de Asociere” în valoare de 9 mil. euro, asistență nerambursabilă.

Acordul este destinat acordării suportului Republicii Moldova pentru a răspunde crizei provocate de pandemia COVID-19, precum și în implementarea reformelor asumate în cadrul  Acordului de Asociere UE-RM/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Acordul de finanțare cuprinde 4 componente, după cum urmează:

1) Consolidarea capacității sistemului de sănătate publică de a răspunde la situația de urgență COVID-19 (va include furnizarea de echipamente cheie pentru centrele și laboratoarele de sănătate și de asistență critică în managementul cazurilor, îmbunătățirea capacităților laboratoarelor în supravegherea, prevenirea și controlul infecțiilor, etc.) - 5 mil.euro;

2)  Consolidarea capacității de supraveghere, guvernanță corporativă și managementul riscului în sectorul financiar - (va include un proiect Twinning ai cărui beneficiari vor fi Banca Naţională a Moldovei și Comisia Naţională a Pieţei Financiare) - 2 mil. euro;

3)  Consolidarea statului de drept, justiție și securitate (îmbunătățirea transparenței, responsabilității și accesului la sistemul judiciar) - 1 mil.euro;

4)  Consolidarea capacității și sustenabilității mass-mediei locale (consolidarea independenței și capacității mijloacelor de comunicare locale de a produce conținut de înaltă calitate) - 1 mil. euro.

 

Acordul în cauză face parte din Programul Anual de Acțiuni 2020 al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, finanțat în baza Instrumentului European de Vecinătate.

Beneficiarii Acordului de finanțare sunt: ministerele de resort (Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Finanțelor), alte instituții publice (incl.  Banca Naţională, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Procuratura Generală, Institutul Naţional al Justiţiei, etc.), dar și reprezentanții societății civile și ai mass-mediei locale.

 

Acțiunile ce urmează a fi finanțate în cadrul Acordului vor derula în perioada 2020- 2026 și vor fi implementate prin management direct și indirect, conform prevederilor Acordului de Finanțare.


via | www.mf.gov.md

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

505 vizualizări

Data publicării:

27 Octombrie /2020 11:39

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

acord de finantare | covid19 | acord de asociere

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon