13
10 2014
1583

Modificări în procedura de eliberare a autorizaţiilor de funcţionare în comerţ

Autorizaţia de funcţionare în comerţ va fi eliberată de către autorităţile publice locale în cel mult 7 zile, iar în cazul comerţului cu produse din carne, peşte, animale vii, lactate şi ouă – în 15 zile.

Modificări şi completări în acest sens au fost aprobate de către Guvern în mai multe acte legislative în vigoare care se referă la comerţul intern.

În prezent, procedura durează până la 70 de zile. Obţinerea autorizaţiei de funcţionare este posibilă doar după obţinerea preavizelor de la mai multe instituţii, precum ar fi a subdiviziunile responsabile de construcţii şi urbanism, Centrul Naţional de Sănătate Publică, ANSA, MAI, organul de supraveghere de stat a măsurilor contra incendiilor. Unele din acestea acordă preavizul doar după efectuarea controlului la faţa locului.

Modificările şi completările aprobate de către Guvern prevăd optimizarea procedurii de eliberare a autorizaţiei de funcţionare în comerţ. Se exclud unele etape în procesul de eliberare a autorizaţiei, precum şi dublările funcţiilor de autorizare şi control ale autorităţilor publice locale şi celor centrale. La eliberarea autorizaţiei va fi aplicat mecanismul ghişeului unic.

Acum, agenţii economici care practică activităţi de comerţ sunt nevoiţi să obţină anual autorizaţia. Noile reglementări propuse prevăd eliberarea autorizaţiei pe termen nelimitat. Cu excepţia autorizaţiilor eliberate pentru unităţile de comerţ mobile, pentru care termenul va fi de 3 ani. Autorizaţiile de funcţionare în comerţ vor fi eliberate gratuit. Documentul urmează a fi adoptat de către Parlament.

via tv7.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.