16
05 2014
1650

Moldova ICT Summit 2014 – soluțiile TIC sunt indispensabile dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova

Cel mai important eveniment din industria TIC autohtonă, Moldova ICT Summit 2014 și-a încheiat astăzi lucrările. Pe parcursul a trei zile, 13-15 mai, reuniunea a adunat peste o mie de partcipanți: reprezentanți ai Guvernului, manageri ai companiilor din domeniul TIC, profesioniști TIC și antreprenori IT, ambasadori, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, experți din țară și de peste hotare, exponenți ai mediului academic și ai societății civile. Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat în deschiderea reuniunii:
Domeniul TIC este unul prioritar pentru dezvoltarea țării și are potențialul de a deveni unul dintre cele mai competitive sectoare ale economiei Republicii Moldova, mai mult decât atât, poate deveni un catalizator de creștere a sectoarelor tradiționale.
În cadrul Moldova ICT Summit 2014 a fost lansat buletinul de identitate în format electronic. Primul care a solicitat noul act de identitate a fost Prim-ministrul Iurie Leancă. În premieră, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a prezentat Pachetul de competitivitate a industriei IT. Setul de documente prevede, printre altele, crearea parcurilor IT și introducerea unui impozit unic pentru companiile rezidente. Totodată, a fost anunțată crearea primului Centru de excelenţă TIC în incinta Universităţii Tehnice a Moldovei. Moldova ICT Summit a adus în prim plan subiectul aplicării soluțiilor și instrumentelor TIC în domenii de importanță vitală precum actul de guvernare, sistemul educațional, domeniul sănătate, sectorul financiar-bancar și mediul de afaceri în vederea sporirii competitivității acestora, eficientizării proceselor și optimizării costurilor. O sesiune specială a fost cea dedicată antreprenoriatului IT. Fondatorii unor startup-uri de succes din Moldova, România, Estonia și Lituania au împărtășit cu cei prezenți entuziasmul și experiența acumulată, au oferit recomandări și sugestii utile pentru reprezentanții comunității locale de antreprenori IT. Prezentă la sesiunea ICT4Education, Maia Sandu, ministrul Educației, a vorbit despre perspectiva aplicării sistemului electronic de admitere la studii, E-admitere, dar și despre dotarea școlilor cu calculatoare ce dețin licențe de soft gratuite, cu susținerea companiilor Starnet, Microsoft și Intel.
Dacă nu includem în sistemul de învățământ tehnologiile informaționale, riscăm să inducem elevului o disonanță între metodele clasice de învățare și aspectul ludic și de curiozitate, pe care le presupun tehnologiile informaționale. Altfel, instituția de învățământ va deveni un sistem învechit și nu o instituție vie și interesantă copilului, a declarat Maia Sandu, la deschiderea sesiunii TIC pentru educație.
În cadrul aceleiași sesiuni a fost prezentat și proiectul E-scoala.md- o platformă de management informațional, care permite digitalizarea unor procese de administrare a instituțiilor de învățământ parte a inițiativei „Conectează-te”. În sistem pot fi create lecții, conținuturi educaționale, vizualizate informații personale despre elevi, etc. La rândul lor, părinții au acces de la distanță la informații privind reușita școlară, programele școlare, precum și alte informații și documente. O altă noutate prezentată la Moldova ICT Summit a fost Roboclub-ul , lansat de Proiectul USAID CEED II și Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC sub patronajul Ministerului Educaței al Republicii Moldova. Proiectul ”Roboclub” reprezintă o inițiativă educaţională inedită pentru Republica Moldova și este bazat pe programul LEGO Education. Acesta urmează a fi implementat în Moldova la Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”ARTICO”, Colegiul Politehnic și Liceul Teoretic „Orizont”. În cadrul ceremoniei de închidere, organizatorii au apreciat reușita ediției din acest an a Molodva ICT Summit 2014.
Vreau să mulțumesc tuturor participanților și reprezentanților instituțiilor guvernamentale care, prin implicarea lor, creează oportunități de dezvoltare a industriei TIC autohtone, a menționat Veaceslav Cunev, Președintele Asociaței Naționale a Companiilor private din domeniul TIC.
Moldova ICT Summit 2014 a fost organizat de către Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC și Proiectul USAID CEED II, în parteneriat cu Centrul de Guvernare Electronică, MIEPO, Ministerul Educației, Microsoft, Orange, DAAC System Integrator, HP, Endava, Intel, Unibank, Deeplace și alți parteneri.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.