29
09 2014
877

Moldova, printre cele 37 de țări în care este consemnată Săptămîna Europeană a ÎMM-urilor

Al doilea an consecutiv, în Republica Moldova între 29 septembrie și 5 octombrie este marcată Săptămâna Europeană a întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM), care se desfășoară concomitent în 37 de țări, sub coordonarea Comisiei Europene.

Pe post de organizatori, Ministerul Economiei și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii în Moldova (ODIMM) preconizează un șir de evenimente publice, acestea avînd în vizor activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Astfel, pe 2 octombrie, la Palatul Republicii este preconizată Conferinţa Internaţională a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, cu genericul „ÎMM – Calea spre performanță europeană". În cadrul Conferinţei va avea loc ceremonia de decernare a premiilor învingătorilor concursurilor "Cel mai bun antreprenor din sectorul ÎMM" şi "ÎMM – model de responsabilitate socială".

Între 1 și 2 octombrie, Centrul Internațional de Expoziții Moldexpo invită la expoziţia-forum internaţională “B2B” Expo. Expoziţia propune ÎMM, cît și persoanelor, in special, tinere care posedă spirit întreprinzător, produse şi servicii pentru afaceri. În cadrul acestei manifestări expoziționale va fi creată și posibilitatea de a discuta pe diverse platforme regimul fiscal și vamal în RM pentru ÎMM, accesul la surse financiare, oportunitățile de export pe piața UE, ce s-au deschis în legătură cu intrarea în vigoare, provizorie de la 1 septembrie, a Acordului de Liber Schimb Aprofundat ți Comprehensiv cu UE.

Acțiuni ample vor avea loc și în raioanele republici. Astfel, la Cimișlia, pe 30 septembrie 2014 va avea loc Forumul Regional “Antreprenoriat – factor-cheie în dezvoltarea regională”, organizat de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud, la care vor participa raioanele Cimișlia, Ştefan-Vodă, Căușeni, Cantemir, Leova, Taraclia, Cahul.

”Mese rotunde”, dezbateri publice, sesiuni şi seminare de instruire, întrevederi, şedinţe, la care vor fi abordate teme precum iniţierea unei afaceri, implementarea legislaţiei muncii, calitatea la standarde europene, modificări în legislaţia fiscală, se vor desfășura pe întreg teritoriul republicii. La aceste vor participa reprezentanţi ai Guvernului, administraţiei publice centrale şi locale, misiunilor diplomatice, organizaţiilor internaţionale, organizaţiilor obşteşti, agenţi economici, studenţi şi mass-media. Cei prezenţi vor putea participa la discuţii şi dezbateri și își vor exprima opiniile şi viziunile privind îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Rolul Săptămânii Europene a IIM este de a recunoaște contribuția ÎMM la sporirea prosperității și competitivității țării, crearea locurilor noi de muncă.

În RM în 2013 au fost înregistrate 50,3 mii ÎMM, cu 3% mai mult decât în 2012. Aceste angajează circa 57% din numărul salariaților întreprinderilor. Cifra de afaceri în 2013 a ÎMM a constituit 33,4% din total.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.