16
10 2014
946

Moldova va beneficia de granturi din Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu

Acordul de contribuție cu privire la participarea Moldovei la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) a fost semnat, joi, între Guvernul RM și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.

Conform regulilor de asociere la E5P, țările ce vor să beneficieze de granturile acordate de E5P, trebuie să vină cu o contribuție proprie. Cea a Moldovei va fi de 1 mil. euro.

Contribuția urmează să fie achitată în 5 tranșe, prima tranșă fiind de 100 mii euro, aceasta va fi plătită în 2015, iar celelalte tranșe cîte 225 mii euro anual.

Molodva va putea beneficia de granturi de la E5P în valoare de circa 20 mil. euro. Iar proiecte de eficiență energetică și de îmbunătățitre a mediului în Moldova au fost elaborate și vor mai fi. Două sunt prioritare, cel ce ține de restructurarea și modernizarea sistemului de aprovizionare centralizată cu energie termică a municipiului Chișinău și un alt proiect, tot de modernizare a CET-Nord de la Bălți. De asrmenea, din acest Fond se va putea obține finanțare pentru proiecte de iluminare stradală, de reducere a consumului de resurse energetice în transportul public și, totodată, de îmbunătățire a mediului. Avem reserve mari și în ce privește eficientizarea consumului de energie în clădiri, – a specificat vicepremierul și ministrul economiei Andrian Candu, semnatarul documenetului din partea RM.
Directorul E5P Anders Lund a menționat că proiectele implementate, în Ucraina, de exemplu, cu finanțare de la Fond s-au soldat cu rezulate bune, au adus economisiri substanțiale de energie, în special proiectele municipale.

Nu știu, dacă rezultatele proiectelor, pe care le vom susține în Moldova, vor fi la fel de bune. Dar pentru Moldova, ca și pentru alte țări, care importă resursele energetice, aceste proiecte de sporire a eficienței energetice au mare importanță, căci ele, în final, reduc din dependența țării de importuri. Ele contribuie la diminuarea cheltuielilor, inclusiv ale cetățenilor, pentru energie,- a relevat Lund.

În context, Alexandru Cosovan de la Oficiul BERD în Moldova a informat, că ieri Consiliul directorilor BERD a aprobat un împrumut pentru RM în valoare de 7 mil. euro pentru realizarea proiectului de modernizare a CET- Nord de la Bălți.

Costul total al proiectului este de 10 mil. euro, dintre care 3 mil. euro vor fi oferite sub formă de grant de E5P. Felicităm Moldova cu semnarea Acordului de contribuție, fiind o nouă posibilitate de finanțare a proiectelor de eficiență energetică și de mediu. Și primul grant din acest Fond va fi oferit pentru modernizarea CET-Nord de la Bălți, — a spus Cosovan.

Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu a fost creat, în 2009, din inițiativa Suediei cu participarea BERD, BEI, Grupului Băncii Mondiale, Corporației Financiare a Mediului Nordic și Băncii Nordice de Investiții. Fondul are un buget de 93 mil. euro.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.