01
04 2016
537

Moldova va primi un grant de 3 milioane de euro pentru modernizarea CET-Nord

Republica Moldova va primi un grant în mărime de 3 milioane de euro pentru modernizarea CET-Nord, informează Noi.md.

Banii vor fi oferiți de Fondul regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică şi Mediu (E5P) pentru cofinanțarea proiectului de modernizarea a sistemului termoenergetic al municipiului Bălţi (CET-Nord), estimat la 10 milioane de euro.

Alte 7 milioane de euro vor fi oferite de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare sub formă de credit pe un termen de 15 ani, cu o perioadă de grație de trei ani.

Potrivit Ministerului Economiei, acordul privind oferirea grantului de 3 milioane de euro va fi semnat vineri, 1 aprilie. La eveniment vor participa viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, directorul adjunct al Departamentului infrastructură municipală și de mediu BERD, Lin O’Grady, administratorul fondului E5P, Anders Lund, reprezentanți ai Delegației UE în Moldova, Ambasadei Suedia și directorul general SA „CET-Nord”, Ion Galagan.

Realizarea proiectului de moderinizare a CET-Nord va spori producția de energie termică în Bălți cu circa 60%, va reduce consumul de energie la întreprinderi la producția de energie termică cu 30% li va îmbunătăți calitatea mediului ambiant în Bălți.

În cadrul proiectului va fi înlocuit utilajul furnizorului de energie termică, inclusiv cazanul care funcționează în bază de cărbune. Întreprinderea va fi dotată cu utilaj care folosește combustibil ecologic – biomasă. De asemenea, urmează să fie instalate aparataje speciale în blocurile din oraș, ceea ce va permite de controlat eficient consumul de energie termică. Se estimează că proiectul va aduce beneficii economice și sociale semnificateive celor peste 150 de mii de locuitori ai municipiului Bălți.

via | www.noi.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.