18
07 2022
324

Monopolul fiscal: venituri din profit și din impozitul indirect cuprins în preț

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi a fost aprobat vineri, 15 iulie, în I lectură. Potrivit acestuia, statut de monopol fiscal va fi atribuit entităților ce desfășura o activitate economică ce nu este secundară sau auxiliară activității principale și pentru care este constatată necesitatea instituirii respectivului monopol. Întreprinderea urmează să dispună de capacități tehnice, utilaje și să aplice tehnologii performante pentru desfășurarea activității pentru care poate fi instituit monopolului fiscal.
 

Condiții suplimentare pentru obținerea statutului sunt de către întreprindere sau grupului de întreprinderi sunt implementarea mecanismelor de desfășurare a activității stabilite de Guvern, acestea fiind necesare pentru asigurarea eficienței administrării și monitorizării interne și externe; respectarea strictă a legislației fiscale, precum și atingerea scopurilor de bază – asigurarea veniturilor pentru stat, celor complementare din domeniul social, de mediu sau alte domenii de interes public.

 
Potrivit documentului, în termen de o lună de la data intrării în vigoare a completărilor Legi nr.845/1992, Guvernul va aproba actele normative necesare pentru punerea în aplicare a acesteia.
 
Amintim, autorul proiectului este Ministerul Economiei. În nota de întemeiere a documentului este menționat că monopolul de stat constituie dreptul exclusiv de a dispune și desfășura anumite activități economice pentru a valorifica posibilitățile reale de majorare a veniturilor la bugetul de stat întru susținerea financiară a activităților din diverse domenii - social, cultural, educațional, al sportului.  Tot aici sunt prezentate practicile altor țări, în care monopolurile fiscale aduc încasări relativ importante: Italia (asupra tutunului și chibriturilor), Germania (asupra alcoolului sau băuturilor autorizate), Spania (asupra tutunului și petrolului) și Tunisia, România (tutun, alcool, băuturi alcoolice, spirt, produse petroliere, bijuterii, blănuri, electronice și automobile din importuri, mese de joc din cazinouri (40000 ECU-anual pentru BlackJack și Poker ).
 
Aitorii constată că veniturile realizate de către stat de pe urma monopolurilor fiscale sunt formate, pe de o parte, din profitul creat în procesul de producere a acestor mărfuri, pe care statul îl realizează ca orice întreprinzător, iar pe de alta parte, din impozitul indirect cuprins în preț, care se încasează de la consumatorii mărfurilor și serviciilor respective.

1 comentarii

Comentariu a fost șters
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.