Știri

MPay: distribuirea de plăți de la BPN către cetățeni

Serviciul MPay va fi dezvoltat pentru a asigura distribuirea de plăți de la bugetul public național (BPN) către cetățeni, iar beneficiarii plăților de la BPN vor avea libertatea și comoditatea de a alege orice prestator de servicii de plată conectat la serviciul Mpay prin orice metodă de plată legal disponibilă și în orice locație din țară. Astfel, serviciul va conține componenta de distribuire a plăților, elemente noi de ordin tehnic de facilitare a plăților, precum și elemente noi de ordin financiar privind modelul de aplicare a comisioanelor aferente MPay.
 
Proiectul Conceptului serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay) a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat. Documentul a fost elaborat de către Cancelaria de Stat în comun cu Agenția de Guvernare Electronică. Conform autorilor, MPay va deveni un sistem informațional utilizat în calitate de mecanism unic de încasare a plăților cetățean - guvern și de distribuire a plăților guvern – cetățean. Conceptul urmează a fi aprobat prin hotărârea Executivului.

 

Serviciul MPay își propune să asigure și promovarea plăților electronice care să asigure optimizarea costurilor, transparența plăților, eliminarea evaziunii fiscale și corupției.

Conceptul reglementează procesele de încasare și distribuire a plăților și include calculul și facturarea, achitarea și încasarea acestora, operațiuni de decontare și compensare a plăților, dezagregarea, suspendarea, anularea și restituirea lor.

 

Proiectul documentului conține regulamentul privind modul de funcționare și utilizare a serviciului guvernamental MPay, regulamentul privind Registrul electronic de conturi personale (instituit pentru facilitarea procesului de distribuire a plăților prin unificarea și centralizarea informațiilor referitoare la sumele pasibile achitării de la Contul Unic trezorerial al Ministerului Finanțelor), dar și Lista celor 54 de autorități și instituții publice prioritare pentru integrarea și utilizarea serviciului MPay.

 

Conform notei informative la proiect, costurile anuale pentru administrarea, mentenanța, suportul și operațiunile tehnice ale serviciului MPay ce se estimează la circa 4,9 mil. lei, dintre care, pentru procesul de încasare/restituire a plăților se estimează la circa 3,3 mil. lei și pentru procesul de distribuire a plăților se estimează la circa 1,6. mil lei și vor fi acoperite din contul bugetului de stat prin finanțarea centralizată a Instituției publice „Agenția de Guvernare Electronică”.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

894 vizualizări

Data publicării:

06 Iulie /2020 08:01

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon