16
06 2022
568

Munca nedeclarată. Noi consecințe

Calcularea mărimii contribuțiilor sociale neplătite în cazul depistării muncii nedeclarate; acordarea posibilității Inspectoratului de Stat al Muncii de a utiliza probe indirecte la calcularea prejudiciului social în cazul aplicării sancțiuni contravenționale prevăzute la art. 551 și 55din Codul contravențional sunt obiectul modificărilor ce urmează a fi operate în Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale.
 
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat inițierea elaborării proiectului de lege cu privire la modificarea unor acte normative, prin care se va interveni în patru legi.
 
Pe lângă propunerile citate supra, noi prevederi vor fi incluse în Legea nr. 140/2001 privind Inspectoratul de Stat al Muncii. Acestea țin de:
  • determinarea metodelor și surselor indirecte de stabilire a cuantumului prejudiciului social în baza venitului estimat
  • identificarea activităților incompatibile cu funcția de inspector de muncă.
 
Totodată, în Codul contravențional nr. 218/2008 va fi indicată acordarea ISM a dreptului de constatare și examinare a anumitor contravenții, prin utilizarea de către inspectori a metodelor și surselor indirecte.
 
Suplimentar, în Legea nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător va fi prevăzută acordarea dreptului inspectorilor de a efectua controlul inopinat în baza informației privind utilizarea muncii nedeclarate.
 
Cu detalii vom reveni pe măsura promovării proiectului.

via | particip.gov.md

1 comentarii

Comentariu a fost șters
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.