31
10 2014
1056

Nereguli la benzinării din Chişinău. Agenţii economici riscă amenzi de până la 6.000 de lei

Agenția pentru Protecția Consumatorilor a efectuat controale de stat la trei benzinării din municipiul Chișinău. Controalele au fost efectuate în baza sesizărilor parvenite din partea consumatorilor despre multiplele încălcări ce au loc la stațiile de alimentare cu combustibil la benzinării în procesul de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

În cadrul controalelor, inspectorii au depistat că la una din benzinării eroarea livrării produselor petroliere depășea eroarea maximă admisibilă stabilită în documentele normative. Prin urmare, consumatorii primeau mai puțin combustibil decît volumul pentru care îl achitau.

De asemenea, inspectorii au mai depistat următoarele nereguli: utilizarea mijloacelor de măsurare la stațiile de alimentare în lipsa buletinelor de verificare metrologică; necorespunderea denumirii produselor expuse pe panoul informativ cu denumirea expusă în certificatul de conformitate pentru produsele petroliere comercializate; registrul de reclamații nu era afișat la loc vizibil şi accesibil pentru consumator; adresa şi numărul de telefon al autorităţii abilitate cu funcţii de protecţie a consumatorilor nu era afișat la vedere.

Pentru înlăturarea neconformităţilor admise, inspectorii APC au încheiat procese verbale de contravenție și au emis prescripții de interzicere temporară a mijloacelor de măsurare. În cazul cînd i se va dovedi vinovăția, agenții economici riscă o amendă de până la 6.000 de lei.

Agenția pentru Protecția Consumatorilor îndeamnă consumatorii ca atunci cînd au îndoieli în privinţa exactităţii dozei de produse petroliere livrate la coloană să solicite operatorului staţiei controlul imediat a stării coloanei de distribuţie. În cazul constatării unei diferenţe în minus, operatorul este obligat să restituie paguba consumatorului şi să înceteze utilizarea acestei coloane pînă la efectuarea reparaţiilor.

Prin urmare, fiecare stație de alimentare cu combustibil trebuie să dețină și să plaseseze la loc vizibil măsurătorul de volum avizat și verificat metrologic pentru efectuarea, la solicitarea consumatorilor, a controlului stării coloanei de distribuție a combustibilului.

via agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.