29
09 2014
1022

Nivelul de remunerare a muncii în Moldova, cel mai scăzut din regiunea Europei de Est

În Republica Moldova s-a format cel mai scăzut nivel de remunerare a muncii din regiunea Europei de Est. Mai mult, în țara noastră se înregistrează o tendință de reducere a capacității salariale față de valoarea sa maximă. Subiectul a fost discutat în cadrul ultimei ședințe a Comitetului Confederal al CNSM.

Potrivit sindicaliștilor, prețul scăzut la forța de muncă nu oferă Republicii Moldova avantaje concurențiale pe piețele externe, deoarece una din cauzele principale ale scumpirii produselor autohtone este creșterea prețurilor la resursele importate — surse de energie, materie primă, diferite materiale, și nu majorarea salariilor.

În acest context, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită Guvernului inițierea procesului de perfecționare a sistemelor și politicilor salariale în Republica Moldova.

Petru Chiriac, vicepreședintele CNSM, a menționat că un element important ce caracterizează forța de muncă este costul acesteia, care trebuie suportate de angajator.

În Republica Moldova s-a format cel mai scăzut nivel de remunerare a muncii din regiunea Europei de Est. În semestrul I a anului 2014, mărimea minimă de remunerarea a muncii în echivalentul dolari în Republica Moldova a constituit 43 USD, în timp ce în Belarus — 172 USD (de 4 ori mai mult), în Rusia — 165 USD, în Ucraina -103 USD, a accentuat Chiriac.

La rândul său, președintele CNSM, Oleg Budza a subliniat că în acest context, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită partenerilor sociali ca de la 1 ianuarie 2015 să stabilească salariul minim pe țară la nivelul minimului de existență. De asemenea, a recomandat centrelor sindicale de toate nivelele să utilizeze informația ce ține de costul forței de muncă în cadrul negocierilor colective.

Conform Cartei Sociale Europene, mărimea remunerării minime a muncii trebuie să fie stabilită de către stat la nivelul care ar depăși cel puțin de 2,5 ori minimul de existență. Astfel, pentru a atinge nivelul european recomandat, este necesar de a majora de câteva ori nivelul minim de remunerarea a muncii.

via agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.