09
06 2015
1099

Nivelul rentabilității la fabricarea produselor lactate nu va mai fi plafonat

Nivelul rentabilității la fabricarea produselor lactate (lapte, chefir, brânza de 2% grăsime, alte produse) nu va mai fi reglementat — guvernul propune abrogarea a trei decizii anterioare ale sale în acest sens prin care rentabilitatea stabilită la fabricarea produselor respective nu trebuie să depășească 15 la sută.

Excluderea reglementării nivelului de rentabilitate este explicată de către Ministerul Economiei, care propune pentru consultări publice proiectul de abrogare a deciziilor, prin faptul că în condițiile liberalizării pieței este interzisă imixtiunea statului în activitatea întreprinderilor. Rolul statului este de a oferi un mediu favorabil pentru dezvoltarea tuturor întreprinderilor, de a proteja concurența pe piață.

Și nu întâmplător, excluderea plafonării rentabilității fabricarea laptelui și produselor lactate a fost solicitată în mai multe demersuri ale Asociației patronale din domeniul laptelui și producătorilor de lactate, cât și ale unor procesatori de lapte în parte. Totodată de nenumărate ori a fost semnalat faptul că nu este clar prevăzut modul de calculare al rentabilității, nefiind identificate cheltuielile în raport cu care este calculat normativul.

Ministerul Economiei mai precizează că în practica internațională o reglementare a nivelului de rentabilitate se aplică doar în situații de monopol sau poziție dominantă pe piață a companiilor din domeniul laptelui și produselor lactate.

În primele trei luni ale anului curent, potrivit datelor Biroului Național de Statistică volumul producției la întreprinderile de fabricare a laptelui și produselor lactate a sporit cu 5,2% față de perioada respectivă a anului trecut.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.