14
10 2014
1948

Noi grupuri de producători, beneficiari de granturi din proiectul BM Agricultura Competitivă

Trei grupuri de producători agricoli din sectorul horticol, completează lista de beneficiari ai Programului de granturi investiționale post-recoltă ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere”, prevăzut de proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Decizia, potrivit unui comunicat, a fost luată de către Comisia interministerială de evaluare a dosarelor prezidată de către vice-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Gheorghe Gaberi.

Suma granturilor obținute se cifrează la 10,2 mil. lei. Astfel, cooperativa «COM-FRUCTFRES» din Căușeni, va construi un frigider cu o capacitate de 500 tone și va instala o linie de sortare în valoare totală de 10,7 mil. lei, dintre care grantul este de 3,8 mil. lei. Grupul de producători de la Cahul «Struguri de Colibași» va investi 5,8 mil. lei în instalarea unui frigider cu o capacitate de 350 tone și cameră de prerăcire, suma grantului solicitat fiind de 2,19 mil. lei. Al treilea grup de producători intenționează să construiască un frigider cu o capacitate de 1 000 tone și să instaleze o linie de sortare, investiția totală fiind de 11,34 mil. lei, dintre care 4,2 mil. lei grant.

Anterior, în august curent, cinci grupuri de producători agricoli de fructe și legume au fost selectați pentru a putea beneficia de granturi în valoare de 17,8 mil. lei, dacă asigură cofinanțarea proiectului investițional. Conform datelor oferite de Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură, din aceste 5 grupuri trei au primit granturile solicitate.

În prima rundă a Programului de granturi al proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), lansată în aprilie 2014, au fost depuse 9 dosare, dintre care doar un grup de agricultori a fost respins, deoarece nu a răspuns cerințelor solicitate. Cea de a doua rundă de selectare a dosarelor pentru participare la Programul de granturi a fost lansată pe 25 august 2014. Grupurile de producători, care doresc să participe, sunt așteptate să depună dosarele la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultura pînă pe 30 octombrie 2014.

Bugetul Programului de granturi este de 7 mil. dolari și va fi realizat pînă în 2017. La Programul de granturi ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” pot participa doar grupurile de producători din sectorul horticol cu o activitate de cel puțin 3 ani, ce arendează terenuri agricole destinate plantațiilor multianuale pentru 15 ani, fără datorii la bugetele locale și de stat. Plafonul maxim al grantului investițional ce reprezintă 50% din valoarea investiției eligibile, constituie 350 mii dolari SUA.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.