Știri

Noi prevederi în domeniul prevenirii spălării banilor

Ministerul Justiției a remis Guvernului spre aprobare un proiect de lege care urmărește să eficientizeze actuala legislație în domeniul prevenirii spălării banilor şi a finanţării terorismului și să elimine actualele lacune legislative. Proiectul a fost elaborat la inițiativa și în cooperare cu Centrul Naţional Anticorupţie și aduce amendamente la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spalării banilor și finanțării terorismului și la Legea contenciosului administrativ. Astfel, noile prevederi delimitează clar procedurile referitoare la:
  • mecanismul de contestare a deciziei Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor privind sistarea executării activităţii sau tranzacţiei suspecte şi a încheierii judecătorului de instrucţie privind prelungirea sau respingerea sistării executării activităţii sau tranzacţiei suspecte;
  • mecanismul de suspendare a executării deciziei Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor privind sistarea executării activităţii sau tranzacţiei suspecte şi a încheierii judecătorului de instrucţie privind prelungirea sau respingerea sistării executării activităţii sau tranzacţiei suspecte.
Astfel, suspendarea executării actelor numite mai sus nu va mai interveni, de drept, în momentul depunerii contestaţiei, aşa cum prevede actuala lege cu privire la prevenirea și combaterea spalării banilor. Acest lucru va fi posibil doar în cazul solicitării exprese a reclamantului şi doar dacă vor fi întrunite cumulativ următoarelor condiţii:
  1. motivele invocate de reclamant în susţinerea contestației sunt pertinente şi bine întemeiate;
  2. reclamantul prezintă argumente că circumstanţele litigiului reclamă dispunerea urgentă a suspendării executării actului contestat pentru a evita prejudicierea gravă şi ireparabilă a intereselor reclamantului;
  3. prejudiciul care ar putea fi cauzat reclamantului depăşeşte interesul public urmărit prin emiterea actului contestat.
Necesitatea modificărilor propuse este justificată de practica defectuoasă care a rezultat în urma implementării normelor în vigoare care reglementează efectul suspensiv al deciziilor Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi încheierilor judecătorului de instrucţie, se menţionează în proiect.
Potrivit documentului, aplicarea prevederilor în vigoare diminuează din eficienţa măsurilor asiguratorii dispuse de autorităţile responsabile în privinţa tranzacţiilor şi activităţilor suspecte de spălare a banilor şi finanţare a terorismului, precum şi, implicit, din eficienţa activităţii de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului, în ansamblu.

via agora.md

1801 vizualizări

Data publicării:

15 Iulie /2014 10:54

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Proiect | legea | contestări | Sancţiuni

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon