Știri

Numărul contravențiilor constatate în activitatea de întreprinzător a sporit cu 29,6%

Pe parcursul anului 2021 au fost constatate 31,9 mii contravenții ce vizează activitatea de întreprinzător, activitatea vamală, fiscalitatea şi valorile mobiliare, fiind în creștere cu 29,6% comparativ cu anul 2020, comunică Biroul Național de Statistică. Ca urmare a constatării contravențiilor respective, au fost adoptate 31,4 mii decizii de aplicare a sancțiunii, principala fiind amenda. În cazul a 170 de contravenții a fost aplicată confiscarea, iar pentru alte 122 a fost aplicată ridicarea contraechivalentă a obiectului.
 
Cele mai frecvente încălcări depistate țin de desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător (circa 10,0 mii cazuri, ceea ce constituie aproape 32% din totalul amenzilor aplicate pentru această categorie). Amenzile pentru încălcarea regulilor vamale au depășit 24% în totalul sancțiunilor aplicate, acestea fiind urmate de încălcarea modului de prezentare de către contribuabili a dării de seamă fiscale și de achitare a obligațiilor, precum și a informației aferente raporturilor de muncă pentru stabilirea drepturilor social și medicale (11,3%) și încălcarea regulilor de exploatare a echipamentelor de casă și de control (9,8%) și pentru încălcarea regulilor de comerț (5,2% din amenzi).
 
Per total în anul 2021 au fost constatate 629,2 mii contravenţii, cu 221,4 mii mai multe decât în anul 2020. Din numărul total al deciziilor luate asupra cauzelor contravenționale, în majoritatea cazurilor au fost adoptate decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale (97,2% sau în 610,6 mii cazuri). În același timp, în 4,9 mii cazuri (0,8%) au fost luate decizii de a le transmite organelor de cercetare prealabilă (penală), iar în 12,4 mii cazuri procesul contravențional a fost încetat în legătură cu alte motive (2%). În medie, la 1000 locuitori au revenit 235 decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale.
 
Contravenţiile ce atentează la drepturile politice, de muncă şi la alte drepturi constituţionale ale persoanei fizice au constituit 26,2 mii cazuri, cu 8,2% mai mult comparativ cu anul 2020. În rezultatul examinării circa 23,8 mii de cazuri au fost adoptate decizii de aplicare a pedepsei. Totodată, contravenţiile constatate ce atentează la ordinea şi securitatea publică au constituit 60,4 mii, fiind în creștere cu 23,7%.
 
 
Suma amenzilor aplicate în anul 2021a constituit 540,8 mil. lei, fiind cu 40% mai mare faţă de anul 2020, fiind încasate 219,3 mil. lei. Nivelul de încasare a amenzilor aplicate diferă în funcție de categoria de contravenţii. Astfel, cea mai mare rată de încasare a amenzilor a fost înregistrată pentru contravențiile din domeniul agricol și sanitar- veterinar – 50,5%; pentru contravențiile ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală şi valorile mobiliare – 45,4%; pentru cele din domeniul protecției mediului – 45,2% și pentru cele din domeniul circulaţiei rutiere – 44,6%. În schimb, cea mai mică rată de încasare s-a atestat în cazul contravențiilor în domeniul comunicaţiilor electronice, comunicațiilor poştale şi al tehnologiei informaţiei – 10,6% și cele care atentează la drepturile reale –19,0%.
 
BNS mai informează că cele mai multe contravenții pentru care au fost adoptate decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale sunt cele ce țin de încălcările regulilor circulației rutiere aproape fiecare a doua decizie de aplicare a sancțiunii contravenționale se referă la încălcările din acest domeniu.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Biroul Naţional de Statistică al RM

498 vizualizări

Data publicării:

04 Mai /2022 07:59

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

BNS | amendă | contraventie administrativa | anul 2021

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon