03
10 2014
1145

O nouă metodă de calcul a primei de asigurare. Ce regulament a fost examinat de CNPF

Consiliul de admnistraţie a examinat recent proiectul hotărârii cu privire la aprobarea Regulamentului privind metoda de calcul a primei de asigurare de bază şi a coeficienţilor de rectificare aferenţi asigurării obligatorii de răspundere civilă auto. Necesitatea elaborării proiectului a apărut ca urmare a imposibilităţii de operare a modificărilor şi completărilor în metoda de calcul aprobată prin hotărârea CNPF de anul trecut.

Respectiva hotărâre a fost suspendată de instanţa de judecată la cererea Uniunii Asiguratorilor din Moldova. Cererea de chemare în judecată se află pe rol în instanţă, legislaţia în vigoare însă prevede ca CNPF să stabilească prima de asigurare de bază cel puţin o dată pe an, se arată în comunicatul instituţiei.

La elaborarea noului Regulament s-a ţinut cont de propunerile Consiliului Concurenţei, Asociaţiei de Actuariat din Moldova, altor instituţiişi părţi interesate, respectiv noua metodă de calcul a primei de asigurare de bază prevede o serie de modificări comparativ cu cea de anul trecut.

Astfel, la asigurarea RCA internă s-a propus a stabili prima de asigurare de bază separat pentru autovehicule care aparțin persoanelor fizice și persoanelor juridice. Scopul modificării este în a obține prime de asigurare cât mai apropiate de profilul de risc al diferitor categorii de utilizatori de autovehicule, întrucât, potrivit statisticilor, pentru persoanele fizice urmează a fi stabilită o primă de asigurare mai mică comparativ cu persoanele juridice, se mai arată în comunicatul CNPF.

De asemenea, atât pentru asigurarea RCA internă, cât și pentru asigurarea RCA externă (Carte Verde) a fost propus coeficientul de rectificare a primei de asigurare de bază cu partea de profit a asigurătorului inclusă în prima de asigurare, fapt ce va permite consumatorilor serviciilor de asigurare să beneficieze de reduceri legale ale primei de asigurare în funcție de capacitatea financiară a asigurătorului și de politica internă de marketing.

Pentru asigurarea RCA externă (Carte Verde) a fost prezentat un alt mod de stabilire a coeficientului privind termenul asigurării, astfel fiind propusă metoda analogică asigurării RCA internă. «Prevederea în cauză va permite ca prețul asigurării Carte Verde pentru perioadă de 15 zile, cu valabilitate și în statele UE, să fie la nivelul celui din regiune», se mai spune în comunicatul CNPF.

Pentru aprobarea regulamentului s-au pronunțat doi din cei patru membri ai Consiliului de administrație prezenți la ședință, ceilalți doi, votând contra, și-au motivat decizia prin necesitatea examinării suplimentare a volumului de cheltuieli efective suportate de asigurători.

În aceste condiții, decizia nu a fost adoptată, iar examinarea ei a fost amânată, astfel că hotărârea privind Regulamentul privind metoda de calcul a primei de asigurare de bază și a coeficienților de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto va fi dezbătută în altă ședință a Consiliului de administrație al CNPF.

via agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.