14
08 2015
1049

Până în toamnă castraveţii vor ajunge să coste şi 20 de lei

Anul acesta, castraveţii costă cu 2-4 lei mai mult în comparaţie cu anul trecut, iar până în toamnă preţul va creşte şi până la 20 de lei pentru un kilogram. Scumpirile sunt explicate de către producători prin faptul că recolta de anul acesta este practic în jumătate comparativ cu anii trecuţi. Contactat de IPN, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume, Mihai Paciu, a spus că de vină sunt temperaturile înalte, dar şi lipsa de umiditate. Castraverţii absorb umiditatea din aer prin frunze, dar ţinând cont de lipsa de precipitaţii, cultura pur şi simplu nu a rezistat. Mai puţini castraveţi s-au făcut şi din cauza dăunătorilor. Preparatele contra dăunătorilor sunt scumpe, un kilogram ajunge să coste peste 3 mii de lei, iar agricultorii în mare parte nu şi le pot permite, spune Mihai Paciu. Dacă în anul trecut în această perioadă un kilogram de castraveţi putea fi procurat cu 7-8 lei, anul acesta preţul a crescut cu 2-4 lei. Castraveţii din a doua recoltă sunt şi mai scumpi, pentru că se fac mai puţini şi pentru că zilele devin mai scurte şi cultura are mai puţină lumină solară. Dacă anul trecut, în a doua parte a lunii august, un kilogram ajungea să coste între 11 şi 14 lei, anul acesta castraveţii se vor vinde şi 20 de lei pentru un kilogram, anticipează preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume. Roadă este puţină mai ales în nordul ţării, unde majoritatea agricultorilor cultivă castraveţii în câmp deschis, iar condiţiile climaterice din acest an nu sunt potrivite, dar fiind că noaptea temperaturile sunt scăzute, iar ziua foarte înalte. Cât ţine de recolta de roşii, Mihai Paciu a spus că şi acesta a fost afectată de temperaturile înalte şi de secetă, însă sunt suficiente legume pentru a acoperi cererea internă şi, cel mai probabil, preţul nu va fi foarte diferit în comparaţie cu anul trecut.

via | www.evzmd.md

Abonează-te la contul publicației Monitorul fiscal FISC.md în rețelele sociale din Facebook și Twitter: o banda unică pentru informații de valoare despre impozite, economie, afaceri și management.

Atenţie: În cazul în care aţi depistat o eroare, selectaţi textul şi accesaţi CTRL+Enter pentru a o transmite spre corectare! Vă mulţumim anticipat!

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.