Știri

Pentru Moldova este foarte important să fie competitivă, sînt de părere participanţii la un atelier de lucru

Republica Moldova este mai puţin cunoscută pentru investitorii străini, de aceea ridicarea competitivităţii este o prioritate, au declarat participanţii la Atelierul „Dezvoltarea afacerii în Republica Moldova: o foaie de parcurs pentru facilitarea reglementărilor şi stimularea investiţiilor private”, organizat astăzi la Chişinău, informează MOLDPRES. În opinia experţilor, trei domenii necesită schimbări radicale şi anume autorizaţiile pentru construcţii, comerţul transfrontalier şi protecţia investitorilor. Deşi, în ultimii ani Moldova a evoluat în clasamentul privind mediul de afaceri „Doing Business”, iar în anul 2013 a urcat cinci poziţii în top, la aceste trei capitole este pe locuri mult mai joase. Prezent la eveniment, Premierul Iurie Leancă a menţionat că la prima şedinţă tematică a Guvernului din 20 iulie 2013 s-a discutat anume problema constrîngerilor critice în calea mediului de afaceri, iar la 25 septembrie 2013 Guvernul a adoptat o Foaie de parcurs cu acţiuni concrete şi pe termen scurt în vederea eliminării acestora.
„Nu este un document static, ci îl vom ajusta în funcţie de reacţia oamenilor de afaceri şi atingerea obiectivelor”,
a spus prim-ministrul.
„În următorii ani vom fi în alte realităţi. Vom fi parte a unei pieţe cu 600 milioane de consumatori şi cuvîntul-cheie va deveni competitivitate. Sarcina noastră este să atingem criteriile de performanţă a documentului de politici”,
a subliniat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei. Lazăr a făcut referinţă în context la modificările la legislaţie, operate ieri de către Parlament, privind uşurarea afacerilor, iar astăzi va fi adoptată o lege privind accesul la electricitate, care este iarăşi o problemă ce afectează locul Moldovei în clasamentul Băncii Mondiale. Există voinţă de a soluţiona problemele ce ţin de competitivitate, „dar există şi multă rezistenţă în sistem”, a spus Ingrid Tersman, ambasadorul Suediei în Republica Moldova. Potrivit acesteia, urmează să fie reformat sistemul fiscal, deoarece Moldova are „un sistem fiscal foarte complicat şi uneori contradictoriu”.
„Vom continua să vă susţinem, doar că vom solicita reforme profunde”,
a spus Ingrid Tersman. Managerul de ţară al Băncii Mondiale Abdoulaye Seck a atras atenţia asupra celor două probleme ce urmează a fi soluţionate pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri. Este vorba de autorizaţiile de construcţii, Republica Moldova aflîndu-se pe locul 174 din 177 de ţări privind obţinerea permiselor de construcţie şi comerţul transfrontalier. Alte probleme pe ordinea de zi ar fi corupţia, sectorul financiar netransparent şi abilităţile forţei de muncă.
„Trebuie să accelerăm reformele pe aceste direcţii, altfel rezultatele vor fi mici”,
a spus Abdoulaye Seck. Managerul de ţară al Băncii Mondiale a mai menţionat că aceasta este gata să sprijine Moldova în vederea îmbunătăţirii climatului investiţional. Managerul pentru Climatul Investiţional din Europa şi Asia Centrală Lisa Kaestner a declarat că aprobarea strategiilor şi legilor privind îmbunătăţirea mediului de afaceri este foarte importantă, dar la fel de importantă este implementarea acestora.
„Un dialog cu sectorul privat este foarte important, chiar mai mult decît locul în clasamentul Doing Business”,
a mai spus experta. Evenimentul a fost organizat de către Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu Corporaţia Financiară Internaţională, membru al Grupului Băncii Mondiale şi Ambasada Suediei în Republica Moldova.

via www.moldpres.md

1236 vizualizări

Data publicării:

21 Februarie /2014 15:21

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

investitorii straini | Moldova | competitivitate | afaceri

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon