18
02 2016
636

Piața de asigurări din Republica Moldova ar putea scădea cu 17 la sută în acest an

Aceasta se va întâmpla în cazul în care Republica Moldova nu va reuși să își păstreze poziția de membru al sistemului internațional Carte Verde. o prognoză în acest sens a fost făcută de către reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare din Republica Moldova.

”Ținând cont că în anul 2014 tipul de asigurare Carte Verde, în total prime brute subscrise, are o pondere de 21,9% și în 2015 — o pondere de 22,3%, si dacă luăm în calcul cea mai pesimistă variantă că Moldova va fi suspendată de la 1 aprilie din Sistemul Carte Verde, pierderile pentru piața de asigurări vor fi destul de semnificative. Estimativ în situația dată, rezultatele la finele anului 2016 ar fi o scădere de 17 la sută. Totodată se fac eforturi foarte mari pentru evitarea acestei situații”, menționează experții CNPF.

O delegaţie a Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule din ţara noastră a plecat pe data de 15 februarie în capitala Belgiei pentru a participa la şedinţa Consiliului Biroului Internațional «Carte Verde». În cadrul acesteia urma să se decidă dacă Republica Moldova este în drept să vândă asigurări internaţionale de răspundere civilă auto, însă autoritățile nu au făcut deocamdată vreun anunț în acest sens.

Anul trecut, Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule a interzis companiilor de asigurări din țara noastră să vândă polițe de asigurare de tip «Carte Verde», valabile din 1 aprilie 2016. Decizia este una temporară și a fost luată după ce Consiliul Birourilor de la Bruxelles a hotărât suspendarea ţării noastre din acest sistem internaţional.

Între timp însă, autorităţile afirmă că se fac toate eforturile necesare pentru ca până pe 1 aprilie să fie remediate problemele, iar Moldova să rămână în sistemul Carte Verde. Responsabilii de la Chişinău trebuie să îndeplinească un plan de acţiuni aprobat de Bruxelles.

Mai exact, Moldova va trebui să prezinte rapoarte lunare privind măsurile întreprinse în vederea soluţionării crizei de pe piaţa asigurărilor auto. Totodată, Bruxelles-ul a creat un grup de lucru care va monitoriza acţiunile Biroului Naţional al Asiguratorilor Auto din Moldova.

În cazul în care autorităţile moldovene nu vor îndeplini aceste sarcini, Consiliul Birourilor a anunţat că nu va mai exista un alt termen şi pe 1 aprilie 2016 ţara noastră va fi suspendată din sistemul Carte Verde. Penalitatea a survenit în urma fraudelor înregistrate în sistemul de asigurări din Moldova. BNAA nu a depus la timp garanţia externă de 4,2 milioane de euro. Instituţia a ajuns în imposibilitate de plată după ce în urma unor tranzacţii dubioase BNAA a fost prejudiciată cu 25 de milioane de lei.

via | bani.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.