Știri

Portalul guvernamental al antreprenorului: businessul este îndemnat să vină cu propuneri

Antreprenorii din Republica Moldova vor avea posibilitatea să acceseze informația necesară activității pe portalul guvernamental al antreprenorului, care va fi lansat în curând. Astăzi, 8 decembrie, Agenția de Guvernare Electronică în comun cu Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru  au organizat consultări publice la care au participat reprezentanți ai mediului de afaceri, fiindu-le oferită posibilitatea de a se expune referitor la informațiile ce urmează a fi integrate pe portal.
 
Astfel, portalul reprezintă un sistem informațional constituit dintr-un ansamblu de resurse și tehnologii informaționale, mijloace tehnice de program și metodologii aflate în interconexiune, destinat să ofere persoanelor juridice și celor fizice ce desfășoară activitate de întreprinzător un mecanism eficient, fiabil și modern de obținere prin intermediul unui punct de acces a informațiilor oficiale de interes public și a informațiilor documentate despre sine disponibile în cadrul registrelor și sistemelor informaționale ale furnizorilor de date.
 
În cadrul grupurilor noastre de lucru deseori a fost abordată problema lipsei accesului în regim online la informația oficială deținută de autorități ce vizează companiile. Subiectul lansării unui portal dedicat antreprenorilor a fost discutat în cadrul Consiliului Economic încă din anul 2016, viziunea noastră fiind crearea unui instrument electronic despre și pentru antreprenorul legal înregistrat, a menționat șeful președintele Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, Ion Lupan.
 
La rândul său, Iurie Țurcanu, directorul Agenției de Guvernare Electronică, consideră că acest produs se înscrie într-o serie de lansări recente menite să digitalizeze serviciile publice, cum ar fi portalul cetățeanului, care are drept scop să aducă mai aproape serviciile publice de consumatori.
 
În următoarele săptămâni vom adăuga noi blocuri de date pe platforma antreprenorului, însă avem nevoie de sugestiile oamenilor de afaceri pentru a înțelege care sunt informațiile necesare pentru activitate. Intenționăm să integrăm pe portal și un compartiment cu informație fiscală și să facem o conexiune cu Cabinetul contribuabilului gestionat de Serviciul Fiscal de Stat, pentru ca informațiile generale ce țin de supraplăți, termene de raportare, datorii să poată fi vizualizate pe portal. De asemenea, se intenționează integrarea agendei controalelor de stat, precum și a datelor ce țin de contribuțiile agentului economic la bugetul asigurărilor sociale de stat, dar și un bloc ce va oferi date despre persoanele asigurate în fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, a explicat directorul Agenției.
 
Pentru etapa de testare portalul antreprenorului este disponibil pe adresa electronică www.mcabinet.gov.md , iar până la sfârșitul anului curent blocul destinat antreprenorului va fi completat cu noi compartimente de informații destinat acestora.
Utilizatorul va avea acces gratuit la toate informațiile documentate despre sine expuse în cadrul portalului, posibilitatea să solicite și să primească de la posesor asistență la utilizarea sistemului, precum și să fie informat despre acțiunile ce le poate întreprinde în cazurile în care informația documentată este incompletă sau neactuală. 
 
În cadrul discuțiilor participanții au solicitat informații suplimentare despre protecția datelor cu caracter personal ale întreprinderilor, precum și acțiuni concrete și complexe de mediatizare a portalului, pentru ca acesta să fie accesat de companii și autorități.
 
Evenimentul privind lansarea portalului guvernamental al antreprenorului a avut loc în cadrul Campaniei de comunicare „10 ani de guvernare electronica în Republica Moldova”, care se desfășoară în perioada 10 octombrie-20 decembrie curent.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

512 vizualizări

Data publicării:

08 Decembrie /2020 16:00

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon