Știri

„Prima casă”: compensațiile necesită mai multe mijloace financiare

Pentru finanțarea compensațiilor în cadrul Programului de stat „Prima casă” din Fondul de rezervă al Guvernului ar putea fi alocate 9,5 mil. lei. Proiectul hotărârii Executivului cu privire la alocarea mijloacelor financiare a fost inclus pe agenda ședinței secretarilor generali din 4 iunie curent.
 
Mijloacele suplimentare sunt necesare pentru asigurarea parțială a compensațiilor, dat fiind faptul că alocațiile aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2021 au fost executate, iar numărul de beneficiari este în creștere. Reamintim că, pentru implementarea Programului de stat „Prima casă”, a fost alocată  suma de 70 mil. lei, inclusiv 50 mil. lei pentru onorarea garanțiilor de stat.

 

Potrivit notei informative a proiectului, în urma efectuării analizei cererilor de compensare aprobate pentru finanțare, doar în luna iunie curent se atestă o insuficiență în sumă de 4 mil. lei, ceea ce poate determina stoparea finanțării cererilor care au fost deja acceptate în program, precum și crearea condițiilor de neonorare de către beneficiari a obligației de plată către creditori și, respectiv, creșterea riscului de declarare a creditelor neperformante.

 

Potrivit estimărilor, până la sfârșitul anului curent de compensare în cadrul programului „Prima casă” vor beneficia 5873 de persoane.

 

Potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2021, fondul de rezervă al Guvernului constituie 161,5 mil. lei, iar conform datelor disponibile, în trimestrul I al anului curent din acest fond au fost utilizați circa 63,44 mil. lei.

 

Amintim, până la momentul actual prin intermediul programului „Prima casă” au fost procurate 6068 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 3,12 mld. lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,56 mld. lei. Suma compensațiilor acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul Programului de stat „Prima casă” constituie 52,3 mil. lei.

 

Ministerul Finanțelor a precizat că de compensații din bugetul de stat beneficiază 1058 persoane în cadrul programului „Prima Casă 2”, 2571 – în cadrul programului „Prima Casă 3”, 890 – în cadrul programului „Prima Casă 4”, iar 17 – în cadrul programului „Prima Casă 5”.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

322 vizualizări

Data publicării:

04 Iunie /2021 07:59

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon