31
10 2014
1656

Prima instalație de încălzire pe biomasă produsă în cadrul proiectului japonez a fost testată la SA Incomaș

Prima instalaţie de încălzire pe bază de biomasă a fost testată astăzi la SA Incomaș. Instalația face parte din cele 25, ce vor fi asamblate la această uzină din echipamente produse la întreprinderile mici și mijlocii din Japonia, cu ajutorul unei echipe de 12 specialisti niponi, sosiți în Molodva. Noile instalații sunt asamblate în cadrul proiectului „Utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă” și urmează să ajungă în 25 de şcoli şi grădiniţe din ţară, până în primăvara anului viitor. Valoarea proietului este de peste 12 mil. dolari, iar banii sunt oferiți de guvernul Japoniei Molodvei sub formă de grant. Prezent la eveniment, premierul Iurie Leancă a menționat că prin realizarea unor astfel de proiecte se vor îmbunătăți condițiile de viață din comunitățile rurale din Republica Moldova. Șeful Executivului a adus mulțumiri Guvernului nipon pentru disponibilitatea de a ajuta oamenii din satele noastre să aibă o viață mai bună, menționînd că proiectul se încadrează în prevederile Strategiei Energetice 2020. Documentul stipulează utilizarea biomasei ca fiind o direcție prioritară, menită să diminueze costurile pentru resursele energectice și să încurajeze utilizarea energiei regenerabile în Moldova. El a mai spus că, în curînd, va fi construită la Porumbeni o fabrică de producere a peletelor, care vor fi utilizate de aceste instalații. Directorul general al întrepinderii Oleg Chihai a spus că pentru cei 50 de angajați ai uzinei, antrenați în realizarea acestui proiect a fost o experiență absolut nouă să lucreze alături de specialiștii niponi.
Vom aprofunda această colaborare, iar acele cunoștințe pe care le acumalăm, le vom utiliza pentru fabricarea unor piese conexe, precum și pentru întreținerea și administrarea operațională a acestor instalații sau altor tipuri de cazane pe biomasă. Ceea ce înseamnă, că vor fi create noi locuri de muncă la uzină, - a relevat Chihai.
Implementarea proiectului ”Utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă” este prevăzută în perioada anilor 2014 – 2015.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.