Știri

Primul pas al BCE spre includerea yuanului în rezervele sale. În ce valute investește BNM?

Intenția BCE vine pe fundalul unor încercări ale liderilor băncilor centrale din lume de a facilita intrarea lui renminbi în activele băncilor centrale, după o serie de acorduri swap încheiate pentru accesul la lichiditate de urgență. Conform ultimilor date, oficialii Fondului Monetar Internațional intenționează și ei să revizuiască către anul 2015 coșul valutar al DST-urilor (Drepturi Speciale de Tragere), în care deocamdată nu intră și yuanul, ci doar dolarul, euro, yenul și lira. La o întrunire în Washington, fostul președinte al Bundesbank, Banca Centrală a Germaniei, Axel Weber, a sugerat o creștere a importanței internaționale a yuanului.
Este inevitabil că yuanul va câștiga tot mai mult teren în economiile mondiale, mai ales odată cu pierderile suferite de euro în ultima vreme. Cu trecerea timpului, yuanul va deveni a treia valută de rezervă în lume, după dolar și euro, este de părere Jorge Mariscal, specialist principal de investiții la UBS Wealth Management.
Oficialitățile din Marea Britanie au anunțat pe 9 octombrie că au selectat lista de bănci cu care se va coopera în vederea realizării pe piață a primelor hârtii de stat denominate în yuani, în vederea dezvoltării tranzacțiilor valutare în moneda chinezească în afara zonei continentale a Europei. De asemenea, în luna martie curent, Bundesbank a încheiat un acord cu contrapartea sa Banca Populară a Chinei în scopul cooperării în decontările și clearingul în renminbi.
Datorită dimensiunilor economiei ale Chinei, importanței sale în comerțul internațional și posibil în finanțele mondiale, renminbi ar putea la un moment dat crea concurență dolarului american. Autoritățile și investitorii ar trebui să se pregătească pentru o conjunctură internațională, în care renminbi va juca un rol tot mai mare, a declarat într-un discurs din februarie curent Yves Mersch, membru al Consiliului de Guvernare al BCE.
Nu este exclus ca pe viitor și Republica Moldova să urmeze practica străină și să-ș ajusteze coșul valutar în care Banca Națională a Moldovei își investește activele. Conform datelor BNM, coșul valutar al acesteia trebuie să fie structurat în patru categorii valutare: dolar american, euro, lira sterlină și alte valute, cu următoarea pondere normativă 50%, 35%, 10% și 5%, de la care se permit unele abateri. La data de 01.01.2014, rezervele valutare ale BNM, în sumă de 2,8 mld. dolari au fost formate din dolari în proporție de 58%, euro 32%, lira sterlină 8% și alte valute 2%.

via agora.md

1251 vizualizări

Data publicării:

15 Octombrie /2014 09:44

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

BNM | BCE | investiţii | valuta | economie

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon