18
10 2014
991

Producători autohtoni au făcut schimb de experienţă cu întreprinzători din Olanda şi Belgia

Un grup de producători autohtoni din domeniul agroalimentar s-au aflat într-o misiune economică în Olanda şi Belgia, desfăşurată în perioada 13-17 octombrie, în cadrul căreia au făcut schimb de experienţă cu întreprinzători din cele două ţări, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Camerei de Comerţ şi Industrie.

De asemenea oamenii de afaceri din Moldova au negociat posibilităţi de colaborare şi s-au informat despre practicile europene în domeniul businessului, inclusiv privind eficienţa energetică, implementarea standardelor de management al calităţii, crearea clusterelor şi cooperativelor.

Vicepreşedintele CCI Vladimir Didilica, conducătorul delegaţiei, a menţionat că la întrunirea de la CCI Antwerpen-Waasland, producătorii au avut circa 30 de întrevederi bilaterale cu reprezentanţii companiilor belgiene. Businessmenii din Belgia au fost interesaţi de achiziţionarea produselor cerealiere, fructelor uscate şi le-au propus agenţilor economici din Republica Moldova iniţierea unor noi parteneriate în domeniul agroalimentar, prin utilizarea surselor alternative de energie, utilajului performant, metodelor moderne în agricultură.

Atît în Belgia, cît şi în Olanda, participanţii la misiunea economică au vizitat cîteva companii şi cooperative agricole, unde au fost informaţi despre suportul pentru promovarea şi comercializarea produselor, implementarea noilor tehnologii, efectuarea cercetărilor privind soiurile noi, aplicarea fertilizatorilor ş.a.

Producătorii trebuie să-şi consolideze eforturile pentru a soluţiona problemele comune, precum ar fi: procurarea utilajului de sortare sau ambalare, identificarea pieţelor de desfacere şi utilizarea unor instrumente eficiente de promovare, accesarea surselor de finanţare oferite de fondurile UE etc. Acordul de Liber Schimb Comprehensiv şi Aprofundat cu Uniunea Europeană deschide multiple oportunităţi pentru exportul pe o piaţă cu un mare potenţial de consum, însă aceasta presupune şi respectarea anumitor cerinţe stricte. La misiunea economică în Belgia şi Olanda, întreprinzătorii autohtoni au văzut nemijlocit care sînt practicile europene în sectorul agroalimentar, cum îşi organizează activitatea companiile din cele două state şi cum funcţionează piaţa UE, a remarcat Vladimir Didilica.

via moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.