23
06 2015
835

Producătorii de fructe și struguri pot beneficia de compensații pentru recolta din 2014

Agricultorii care au plantații de fructe și struguri nu mai mari de 15 ha, pot depune cererile cu scopul de a primi compensații pentru recolta din anul trecut. Sprijinul financiar este oferit pentru atenuarea restricțiilor comerciale aplicate de Federația Rusă.

Ministerul Agriculturii a aprobat Regulamentul cu privire la acordarea sprijinului financiar producătorilor de fructe și struguri pentru recolta anului 2014.

Astfel, toți producătorii de fructe și struguri care au fost afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă pot depune cererile pentru solicitarea sprijinului financiar pentru recolta anului 2014, în cadrul componentei ”Compensații pentru susținerea vânzărilor” a Acordului încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Banca Mondială privind finanțarea adițională a Proiectului MAC-P, în valoare de 12 milioane dolari SUA. Ajutorul financiar este destinat micilor producători de fructe și struguri, plantațiile cărora nu depășesc 15 hectare.

Sprijinul financiar stabilit în dolari SUA se acordă în MDL, la cursul de schimb al monedei naționale față de dolarul SUA, în mărime de 19,3 lei pentru 1 dolar SUA. Mărimea sprijinului financiar pentru producătorii de fructe este de 1,93 lei (0,1$) pentru fiecare kg. de mere; 1,35 lei (0,07$) pentru fiecare kilogram de prune; 1,54 lei (0,08$) pentru fiecare kilogram de struguri de soiuri europene livrați la întreprinderile de procesare până la data de 15.noiembrie 2014; 0,77 lei (0,04$) pentru fiecare kilogram de struguri de soiuri de tip ”Isabella” livrați la întreprinderile de procesare până la data de 01 noiembrie 2014.

Sprijinul financiar se acordă pentru următoarele specii de fructe: mere, soiuri de vară și toamnă (cu recolta medie nu mai mult de 40t/ha); prune, soiuri timpurii (cu recolta medie nu mai mult de 18t/ha); pentru viță de vie, soiuri europene/soiuri de struguri pentru produse alimentare (cu recolta medie nu mai mult de 12t/ha).

În perioada 1-31 august 2015, cererile de solicitare a sprijinului financiar se vor depune de către producătorii agricoli la comisiile speciale din cadrul administrației publice locale. Ulterior, dosarele însoțite de actul de predare-primire se vor depune de către comisiile speciale, până la 7 septembrie 2015, la secțiile teritoriale ale AIPA, urmând de a fi preluate de Direcția administrare și control, a AIPA (sediul central). La final, Comisia centrală va asigura examinarea dosarelor și va aproba finanțarea acestora.

Amintim, că Acordul de finanțare adițională al proiectului ”Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), a fost semnat la 21 mai 2015 între Guvernul Republicii Moldova și Banca Mondială și prevede alocarea Republicii Moldova a unui credit în valoare de $12 mln. Acordul are drept obiectiv acordarea suportului financiar producătorilor de fructe și struguri din Republica Moldova, care au fost afectați de embargoul rusesc impus în anii 2013-2014.

via | agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.