Știri

Programele de subvenționare, revizuite

Beneficiari ai Programului de subvenționare a dobânzilor  vor putea fi întreprinzătorii creditați și de către organizațiile de creditare nebancară.
Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul   de lege pentru modificarea și abrogarea unor acte legislative ce are ca scop asigurarea accesului mai multor agenți economici cu lichidități în condițiile crizei pandemice la soluții optime de suport. În acest sens, se propune completarea art. I din Legea nr. 60/2020 privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător

În același timp, se propune majorarea valorii maxime a creditelor care sunt sau urmează a fi contractate prin intermediul Programului de la 3 fonduri de salarizare lunare (decembrie 2019 – februarie 2020) la 6 fonduri (septembrie 2019 – februarie 2020).

Proiectul mai prevede posibilitatea depunerii cererii de acordare a subvenției aferent sumei dobânzii achitate pentru fiecare lună calendaristică separat sau cumulativ pe două sau mai multe luni aferente perioadei de aplicare a Programului.

De asemenea, este susținută suplinirea atribuțiilor Serviciului Fiscal de Stat cu funcții de exercitare a controlului aferent corectitudinii mărimii subvenției acordate întreprinderilor și organizațiilor necomerciale care au instituit șomaj tehnic sau staționare și a corectitudinii mărimii subvenției acordate în cadrul Programului.  În acest sens va fi completat art. 4 din Legea nr. 408/2001 pentru punerea în aplicare a titlului V al Codului fiscal.

Proiectul prevede și revizuirea condițiilor aplicate Programului de rambursare a TVA  prin excluderea sumei calculate a impozitului pe venit, a contribuțiilor de asigurări sociale de stat datorate de angajator, a contribuțiilor individuale de asigurări sociale de stat obligatorii și a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală datorate de angajator și salariat pentru luna februarie 2020 din lista indicatorilor utilizați ca instrument comparativ la stabilirea sumei rambursării TVA.

Prin derogare de la  art. 56 (2) din Legea nr.100 cu privire la actele normative, prevederile ar putea să intre în vigoare la 1 iulie 2020.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

933 vizualizări

Data publicării:

10 Iunie /2020 16:13

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

subvenționare | proiect de lege | guvern Moldova | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon