Știri

Reducerea ofertei de valută îngrijorează mai tare BNM decît scăderea transferurilor

Valoarea transferurilor de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) prin băncile moldoveneşti a scăzut cu 7 la sută în primele trei luni ale acestui an, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES. „Nu este o situaţie care să ne îngrijoreze, chiar dacă este un trend descrescător”, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM. Transferurile au scăzut ca urmare a încetinirii economice în Federaţia Rusă, de unde vin peste 60 la sută din banii transferaţi de peste hotare, şi finalizarea în anul trecut a lucrărilor la obiectivele sportive din Soci unde erau angajaţi sute de moldoveni. Mai îngrijorătoare pentru banca centrală pare a fi micşorarea cu circa 20 la sută a ofertei de valută pe piaţa internă.
Este prematur de a face concluzii şi a explica care sînt cauzele acestor scăderi. Să aşteptăm datele din lunile aprilie şi mai, atunci va fi mai clar ce se întîmplă cu banii care vin de peste hotare, a menţionat Drăguţanu.
Mai mulţi experţi apreciază că înăsprirea condiţiilor de migraţiune de către Federaţia Rusă ar putea afecta valoarea transferurilor din această ţară. Potrivit BNM, gradul de acoperire a cererii prin ofertă a fost de 89,3 la sută, în luna martie, faţă 79 la sută în februarie şi 83,4 în ianuarie. Scăderea ofertei nete de valută străină de la persoanele fizice în martie a fost determinată, preponderent, de reducerea vînzărilor de dolari SUA de către persoanele fizice cu 52,2 la sută. Această scădere a fost atenuată de sporirea vînzărilor de euro cu 31,8 la sută şi a rublei ruseşti cu 15,3 la sută.

via www.moldpres.md

Instituții:

Banca Naţională a Moldovei

1416 vizualizări

Data publicării:

06 Mai /2014 11:54

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon