Știri

Reglementarea compensării dispozitivelor medicale din FAOAM

Din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală vor putea fi compensate doar dispozitivele medicale aprobate prin ordin comun al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, categoriile acestora fiind stabilite anual de către Consiliul pentru dispozitive medicale compensate. Prevederile ar putea fi incluse în Regulamentul privind mecanismul de compensare a dispozitivelor medicale din FAOAM în condiții de ambulator.
 
În cadrul ședinței secretarilor generali a fost examinat proiectul  de hotărâre de Guvern cu privire la aprobarea proiectului de lege ce vizează modificări în mai multe acte legislative, dar și aprobarea regulamentului menționat, care va asigura temeiul legal de reglementare a compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale în condițiile asigurării obligatorii de asistență medicală.

 

Astfel, mecanismul de compensare a acestora în condiții de ambulator prevede că compensarea va fi efectuată conform sumelor fixe calculate reieșind din rata de compensare aprobată de către Consiliul per fiecare tip de dispozitive medicale.

Totodată, se prevede încheierea unui contract între asigurator și furnizorul de medicamente, conform căruia furnizorul este obligat să asigure disponibilitatea medicamentelor și dispozitivelor compensate în stoc și livrarea acestora către toți prestatorii de servicii farmaceutice contactați de asigurator.

 

Documentul mai prevede că, la comercializarea dispozitivelor medicale compensate în condiții de ambulator din FAOAM, adaosul comercial aplicat va fi de până la 15% la prețul de achiziție declarat de către furnizor, dintre care până la 5% – pentru agenții economici care produc, importă sau distribuie cu ridicata dispozitive medicale compensate atât de import, cât și autohtone, pe întreg segmentul de distribuție angro până la livrarea în rețeaua cu amănuntul și până la 10% – pentru prestatorii de servicii farmaceutice.

 

Prescrierea și eliberarea dispozitivelor medicale compensate se va efectua în baza rețetei de către medicul de familie sau medicul specialist, iar pacienții vor putea ridica dispozitivele medicale compensate doar din cadrul farmaciilor contractate de CNAM.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

457 vizualizări

Data publicării:

04 Decembrie /2020 07:59

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon