Știri

Reprezentanţi ai Secretariatului Comunităţii Energetice se află într-o misiune de monitorizare în R. Moldova

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a avut ieri o întrevedere cu reprezentanţii Secretariatului Comunităţii Energetice, aflaţi într-o misiune de monitorizare a progreselor ţării noastre privind realizarea angajamentelor în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice (TCE), la care Republica Moldova este Parte Contractantă din anul 2010, relatează MOLDPRES. Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al ME, în cadrul întrevederii, Valeriu Lazăr a salutat prezenţa misiunii Secretariatului Comunităţii Energetice şi a remarcat importanţa suportului acordat ţării noastre pe parcursul ultimilor ani de către această organizaţie în transpunerea aquis-ului comunitar în sectorul energetic. De asemenea, ministrul Economiei a făcut o trecere în revistă a progreselor înregistrate privind realizarea angajamentelor în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice, principalele fiind aprobarea Strategiei Energetice a Republicii Moldova pînă în anul 2030, a Planului Naţional de Acţiuni în domeniul eficienţei energetice (PNAEE) pentru anii 2013-2015, a Planului Naţional de Acţiuni în domeniul energiei din surse regenerabile de energie (PNAESR) pentru anii 2013-2020 etc. Potrivit vicepremierului, aceste documente reflectă viziunea de perspectivă a Guvernului asupra sectorului energetic, care constă în integrarea în piaţa energetică europeană şi dezvoltarea pe termen lung a unui model sustenabil şi competitiv de piaţă energetică internă. În ceea ce priveşte implementarea Pachetelor Energetice II şi III, ministrul Economiei a menţionat că cea mai mare parte a cadrului normativ în domeniile gazelor naturale şi energiei electrice a fost armonizată cu aquis-ul comunitar.
„Pentru a realiza Pachetele Energetic II şi III, precum şi modelul de piaţă energetică internă, trebuie să avansăm cu proiecte de interconectare. În ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii energetice avem deja un Plan magistral comun şi unic cu România. Acum sîntem în căutarea soluţiilor de finanţare pentru implementarea acestuia. Totodată, menţinem dialogul permanent şi constructiv cu furnizorii istorici de surse energetice, respectiv din Ucraina şi Federaţia Rusă”, a accentuat Valeriu Lazăr.
La rîndul lor, reprezentanţii misiunii au apreciat progresele înregistrate de ţara noastră privind realizarea angajamentelor în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice şi transpunerea legislaţiei naţionale la aquis-ul UE. Totodată, oficialii europeni şi-au exprimat disponibilitatea de a oferi şi în continuare expertiza şi suportul necesar pentru a înainta pe agenda stabilită de integrare pe piaţa energetică europeană, inclusiv pe partea de consolidare a capacităţii instituţionale, notează MOLDPRES.

via moldpres.md

1584 vizualizări

Data publicării:

10 Aprilie /2014 10:02

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

energie | Moldova | Valeriu Lazar

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon