07
10 2014
916

Runda a treia de privatizare anunțată în acest an – în desfășurare

Comisia pentru desfășurarea concursurilor comerciale și investiționale de privatizare a proprietății publice a acceptat în calitate de cumpărători ai întreprinderilor de stat ”Centrul de Reproducere a Păsărilor Abaclia” din satul Abaclia, raionul Basarabeasca şi întreprinderea pentru reparația utilajului energetic „Energoreparații” din mun. Chișinău doi participanți la concursuri.

În cazul primei întreprinderi, cumpărătorul este o persoană fizică, care a oferit preţul de 3mil. 650 mii lei, iar în cazul celei de-a doua întreprinderi – o persoană juridică, care a oferit un preț de 24 mil. 150 mii lei. Concursurile s-au desfășurat săptămîna trecută și se înscriu în runda a treia de privatizare, anunțată în acest an de către Agenția Proprietății Publice (APP) de pe lîngă Ministerul Economiei și care se desfășoară între 29 august – 17 octombrie.

Cele două întreprinderi, potrivit APP, au fost privatizate la preţuri mai mari decît preţul iniţial de expunere cu 200 mii de lei. Prețul integral al bunurilor respective, acceptat de Comisie în sumă de 27,8 mil. lei urmează a fi achitat în bugetul de stat în termen de 30 de zile. Suplimentar, conform legii bugetului de stat, de la fiecare tranzacţie, cumpărătorii achită impozitul privat în mărime de 1%.

Tot în cadrul acestei runde de privatizare, într-o licitație, care s-a desfășurat pe 17 septembrie au mai fost privatizate două proprietăți și anume Institutul de Stat de Proiectări «Industrialproiect» şi Î. S. «Combinatul de Instruire prin cursuri din Bălţi», adjudecate la preţul total de 2,47 mil. lei, preţul iniţial fiind de 2,05 mil.lei.

Următoarea etapă din cadrul celei de-a treia runde de privatizare vor fi licitațiile ”cu strigare” a pachetelor de acțiuni, deținute de stat în 28 societăți pe acțiuni. Licitațiile se vor desfășura între 15-17octombrie la Bursa de Valori. Printre acestea societățile pe acțiuni ”Comprecons” și ”Comerț-Petrol”, unde statul deține 100% de acțiuni, ”Amelioratorul” (99,3%), Fabrica de fermentare a tutunului din Orhei (95%), Uzina de mașini de salubrizare din Fălești (94%, 1%), ”Combustibil Solid” (78%), ”Floare-Carpet” (59,4%), ”Alimentarmaș” (30%), EuroCreditBank (21%), Fabrica de unt și brânzeturi din Vulcănești (13,3%). Șunt și pachete mai mici, care vor fi propuse spre licitare – de exemplu 0,023% de acțiuni în SA ”Carmez”. Prin expunerea acestor pachete de acțiuni la licitațiile de la Bursa de Valori statul își propune să-și reducă participarea în societățile comerciale, atragerea investiţiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor, crearea noilor locuri de muncă şi suplimentarea bugetului.

Toate aceste pachete de acțiuni au mai fost scoase la licitații, dar prețurile la ele de fiecare dată au fost reduse cu circa 10% și se speră, că ele își vor găsi cumpărătorul.

În cadrul primelor două runde de privatizare, care s-au desfășurat în acest an, au fost vîndute proprietăţi publice în sumă de 143,5 mil. lei. În bugetul de stat pentru anul curent sun prevăzute venituri din privatizare în sumă de 240 milioane de lei. Unica rundă de privatizare, care s-a desfășurat în 2013, s-a soldat cu transferarea la buget a 112 mil. lei.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.