28
07 2022
278

Simplificarea evidenței contabile și decriminalizarea sancțiunilor economice

Simplificarea cerințelor de evidență contabilă pentru întreprinderile micro și mici, simplificarea, debirocratizarea și fluidizarea procedurilor de restituire a TVA,  decriminalizarea sancțiunilor economice și aplicarea unei scale graduale de sancțiuni, începând cu notificare și acordarea de suport pentru conformare sunt doar unele măsuri de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, stabilite în documentul revizuit de planificare strategică națională „Moldova 2030”.
 
Acesta vizează și optimizarea, standardizarea și automatizarea interacțiunilor dintre autoritățile publice și mediul de afaceri, asumarea obligației de promovare a produselor autohtone pe piața locală și piețele de export, dar și ancorarea tuturor programelor de suport financiar direct mediului de afaceri în obiectivul de generare de valoare adăugată sporită, crearea locurilor de muncă și promovare a exporturilor sau substituirii importurilor.

 

Proiectul prevede și simplificarea procedurilor vamale prin reducerea birocrației, digitalizarea proceselor și asigurarea funcționării neîntrerupte (24/7) a vămii pentru fluidizarea și securizarea tranzacțiilor comerciale.

 

Autoritățile consideră necesară oferirea suportului pentru majorarea capacităților de inovare a companiilor, inclusiv prin abilitarea ecosistemului inovațional (clustere, hub-uri, parcurilor industriale), încurajarea investițiilor private în sectorul de cercetare și dezvoltare și formarea parteneriatelor tehnologice dintre companii și instituții educaționale și de cercetare.

 

 Stimularea tranziției din sectorul informal spre sectorul formal de asemenea rămâne un obiectiv important pentru menținerea echilibrului economic și social.

 

Reiterăm, proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova 2030” este propus pentru consultări publice până la 15 august 2022.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.