27
02 2016
548

Soluțiile propuse de Ministerul Economiei pentru înlăturarea barierelor la exportul de fructe

Comercializarea produselor agricole din țara noastră pe noi piețe de desfacere a reprezentat întotdeauna un proces dificil, fiind complicat, în special, după embargoul impus de Federația Rusă.

De aceea, producătorii din Moldova ar trebui să își intensifice colaborarea cu Organizația de Promovare a Exporturilor din Moldova și să se implice activ la planificarea activităților MIEPO, astfel încât fondurile alocate pentru promovarea exporturilor să dea un rezultat mai înalt.Este recomandarea viceministrului Economiei, Vitalie Iurcu, producătorilor de fructe, pe care a exprimat-o în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Asociației Producătorilor și Exportatorilor de fructe «Moldova Fruct».

Cât privește recunoașterea internațională a rezultatelor analizelor de laborator autohtone, potrivit lui Iurcu, soluționarea este una complexă şi întrunește o serie de cerințe, cum ar fi: dotarea laboratoarelor cu echipament modern, pregătirea profesională a personalului de laborator, acreditarea laboratoarelor conform standardului ISO17025. Prin urmare, este un proces costisitor şi de lungă durată. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a iniţiat un proces de reformare a sistemului de laboratoare.

Totodată, Ministerul Economiei a intervenit cu o solicitare pe lângă prim-ministrul RM privind impulsionarea proceselor și procedurilor de recunoaștere internațională a MOLDAC în calitate de Centru Național de Acreditare, fapt, ce va asigura limitarea dependenței țării noastre de acreditarea internațională. Odată ce MOLDAC va fi recunoscut internațional, acesta va fi în drept să acrediteze laboratoarele naționale, inclusiv conformitatea acestora cu Standardul de calitate ISO 17025.

Un alt subiect, inițiat de reprezentanții asociației, a fost taxele vamale prea înalte la exportul către Egipt. Reprezentanții Ministerului Economiei au informat despre faptul că discuțiile privind inițierea negocierilor pe marginea unui eventual Acord de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Arabă Egipt au fost lansate la sfârșitul anului 2015.

În cadrul ultimei reuniuni pe marginea acestui subiect, reprezentanții Ministerului Economiei au convenit cu reprezentații Ambasadei Republicii Arabe Egipt să elaboreze proiectul Acordului. La moment, se lucrează asupra proiectului Acordului de Comerț Liber, pentru a fi transmis spre coordonare parții egiptene.

La ședință au participat și reprezentanții Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.Pe parcursul anului trecut, Moldova a exportat 204.905 tone de fructe proaspete. Principalii parteneri de export sunt Rusia, Ucraina, Kazahstan, Belarus, Emiratele Arabe, Mongolia, Qatar, Turcia, Bangladesh, și țările membre UE. 


via | www.realitatea.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.