23
06 2022
335

Starea de urgență, extinsă cu 45 de zile

Starea de urgență în Republica Moldova va dura încă 45 de zile, începând cu ziua de 24 iunie curent. Legislativul a aprobat, cu 59 de voturi,  în ședința de astăzi, 23 iunie, proiectul de hotărâre a Parlamentului privind prelungirea stării de urgență. Necesitatea extinderii termenului este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.

 

Reamintim că, la 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului RM Parlamentul a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul țării pentru 60 de zile,  iar ulterior, la 24 aprilie, a fost dispusă prelungirea stării de urgență cu încă două luni.

 

După cum a menționat prim-ministra, Natalia Gavrilița, pe durata stării de urgență măsurile dispuse de Comisia pentru Situații Excepționale au vizat securitatea frontierei, ordinea și securitatea publică, gestionarea fluxului de refugiați și plasamentul temporar al acestora, încadrarea copiilor în procesul educațional, asistența medicală a refugiaților și incluziunea socială a acestora, asistența financiară și ajutorul umanitar, facilitățile financiare acordate în vederea susținerii refugiaților, asigurarea securității energetice a țării, precum și procedurile necesare pentru gestionarea crizei în domeniul transportului comercial de mărfuri și minimalizarea consecințelor întreruperii lanțurilor de aprovizionare.

 

 

Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Conform informațiilor actualizate, pe teritoriul RM se află peste 73 mii de cetățeni ucraineni, dintre care 40,6 mii sunt copii/minori, iar în perioada 24 februarie-19 iunie 2022 circa 462 mii de cetățeni din țara vecină au intrat pe teritoriul RM prin segmentul moldo-ucrainean al frontierei.

 

Mijloacele financiare necesare pentru implementarea prevederilor dispozițiilor CSE vor fi evaluate pe parcurs, în funcție de evoluția situației, și vor fi asigurate din bugetul de stat și/sau din alte surse legale.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.