15
06 2015
909

Timpul şi costurile pentru certificările necesare exportului de miere în UE vor fi reduse la jumătate

Timpul şi costurile pentru obţinerea certificărilor necesare exportului de miere în UE vor fi reduse la jumătate, după optimizarea procedurilor de export al mierii de albine. Mecanismul de export al mierii în Uniunea Europeană în prezent este destul de anevoios, ca urmare livrările constituie doar a zecea partea din capacităţile producătorilor autohtoni, informează Moldpres.

Un comunicat al Consiliului Economic al premierului precizează că certificatul sanitar-veterinar, autorizația sanitar-veterinară de funcționare și certificatul din partea Primăriei, care confirmă proprietatea apicultorului, urmează a fi înlocuite cu o declarație pe proprie răspundere. De asemenea, antreprenorul va putea depune online cererea pentru obținerea certificatului de conformitate, iar tariful de 124 de lei pentru obţinerea acestui document va fi exclus.

Totodată, timpul de testare a probelor prelevate de către Centrul Republican de Diagnostică Veterinară va fi redus de la 5 la 3 zile, iar tariful pentru certificatul sanitar-veterinar va fi scăzut cu 50% (de la 200-400 lei la 100-200 lei).

Mai mult ca atît, fiecare apicultor-exportator va avea un dosar unic pentru toate instituțiile, iar procedura de export al mierii, cu indicarea costurilor și timpului aferent, va fi publicată pe pagina web a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

O analiză efectuată de Secretariatul Consiliului Economic în comunicare cu exportatorii de acest produs arată că în prezent, pentru a exporta miere de albine în UE, antreprenorul trebuie să îndeplinească 18 formalități obligatorii, costurile cărora depășesc 5000 de lei, iar timpul de așteptare este de minimum 20 de zile calculate consecutiv. Totodată, este obligatorie interacțiunea exportatorului cu patru instituții: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Serviciul Vamal, Centrul Republican de Diagnostică Veterinară și două instituții opționale: Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova și laboratoarele din Uniunea Europeană.

Ministerul Agriculturii, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în colaborare cu Serviciul Vamal și Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, au fost solicitate să elaboreze și să prezinte Guvernului propuneri de optimizare a procedurilor de export al mierii de albine.

Din valoarea totală a mierii exportate din Republica Moldova, 97% este livrată în Uniunea Europeană (preponderent în Franța, Germania, România, Italia și Slovenia). În 2014 volumul exporturilor mierii în Uniunea Europeană a fost în continuă creștere (+1416% comparativ cu anul 2011) și în continuă descreștere în țările CSI (-65% comparativ cu anul 2011). Printre alte țări în care se exportă miere autohtonă se numără Statele Unite, Canada și EAU.


via | www.moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.