24
03 2015
1151

Trendul de curs de pe piaţă este definit de cumpărătorii de valută

Principala tendinţă a trendului de curs de pe piaţă trebuie definită de acţiunile cumpărătorilor de valută, care luni au demonstrat pasivitate.

Participanţii pieţei valutare, a căror opinie a fost solicitată de agenția «Infotag», au menţionat o scădere nesemnificativă a cursului leului moldovenesc din cauza majorării de săptămîna trecută a cererii de dolari SUA şi euro.

Însă luni nu s-a înregistrat activitate din partea cumpărătorilor. Reprezentanţii caselor de schimb valutar au expus cursuri de 18,65-18,75 MDL:$1, iar băncile – de 18,6-18,8 MDL:$1, a spus interlocutorul agenţiei.

Întrebaţi care va fi tendinţa cursului oficial al leului faţă de valute, unul dintre participanţii pieţei a spus că regulatorul pieţei va apropia indicele de curs de limita 18,6-18,65 MDL:$1.

Analiştii pieţei presupun că situaţia vînzării de valută în curînd se va clarifica, după prezentarea raportului comisiei parlamentare speciale care studiază situaţia de pe piaţa financiară, legată de situaţia din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, precum şi aprobarea a două documentele importante în 2015 – privind politica bugetar-fiscală şi bugetul de stat.

Participanţii pieţei se aşteaptă că, odată cu adoptarea acestor documente, pe piaţă se va stabili claritate, ceea ce va influenţa indirect stabilizarea situaţiei, în particular, reducerea în perspectivă pe termen scurt a rentabilităţii valorilor mobiliare de stat, care s-a apropiat de 20%.

Licitaţia din 17 martie a demonstrat că Ministerul Finanţelor nu acceptă să plaseze VMS la un indice atît de înalt al rentabilităţii. La cererea băncilor de VMS în sumă totală de 220 de milioane de lei şi oferta Ministerului Finanţelor de 170 de milioane de lei, în realitate au fost plasate VMS de 135 de milioane de lei. Ratele rentabilităţii VMS au constituit 18,29-20%. Specialiştii nu exclud că regulatorul pieţei în curînd va recurge la diminuarea ratelor de rezervare şi refinanţare, ceea ce va influenţa pozitiv dobînzile la creditele sectorului real al economiei.

via | www.infotag.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.