Știri

UE a alocat aproape un milion de euro, pentru ca Moldova să participe în cadrul Programului "Orizont 2020"

Uniunea Europeană a oferit Moldovei peste 900 de mii de euro, pentru ca ţara să poată achita cotizaţia de participare la Programul de Cercetare şi Inovare Orizont 2020. Banii au fost oferiţi, după ce, astăzi, a fost semnat acordul de grant între ambasadorul şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, şi preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca. Potrivit lui Pirkka Tapiola, deseori se vorbeşte despre faptul că în Moldova calitatea vieţii oamenilor trebuie să se ridice la nivelul standardelor europene, însă pentru acest lucru nu este suficientă armonizarea legislaţiei. Este nevoie şi de susţinere pentru inovare. Programul Orizont 2020 reprezintă temelia pentru dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor dintre Moldova şi UE, transmite IPN. La rândul său, preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, a spus că cei asociaţi la programul dat absolvesc o şcoală de management în domeniul inovării şi cercetării. Moldova a venit cu 305 propuneri de proiecte. Au fost acceptate 58, în valoare totală de peste 4 milioane de euro.
Sperăm că acest program va motiva şi guvernarea să acorde mai multe finanţe pentru cercetare şi inovare, deoarece 0,3% din PIB este prea puţin, a subliniat Gheorghe Duca.
De asemenea, delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, în numele Comisiei Europene, va aloca suplimentar bani pentru asigurarea unor sisteme de cercetare şi inovare mai puternice, o competitivitate crescută a economiei ţării şi crearea locurilor de muncă. Programul european are fonduri de aproape 80 de miliarde de euro, bani destinaţi cercetării şi inovării în ţările membre şi cele asociate, pentru şapte ani.

via www.realitatea.md

1152 vizualizări

Data publicării:

25 August /2014 14:35

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

UE | program

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon