27
11 2013
1327

Valoarea neimpozabilă a mărfurilor importate s-a majorat cu 100 de euro

Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului. Majorarea limitei neimpozabile, de la 200 la 300 de euro, a valorii în vamă a mărfurilor introduse pe teritoriul Republicii Moldova corespunde necesităților și realităților economice. De asemenea, agricultorii, care vor importa tractoare agricole, în funcție de model, vor fi scutiți de TVA. Măsură a fost luată pentru a dezvolta și moderniza sectorul agricol.
„Ne străduim să eliminăm discrepanța care există pe piață. Fermierii mici importă tractoare cu aplicarea TVA-ului, iar tehnica adusă prin diverse proiecte nu este supusă acestei taxe. Acum, însă, fermierii vor fi la același nivel cu producătorii mari pentru a dezvolta acest sector",
a declarat ministrul Finanțelor, Anatol ARAPU. În document se mai menționează că a fost reintrodusă cota TVA de opt procente în schimbul celei standard de 20 % pentru producția agricolă primară și zahărul din sfeclă. O altă modificare prevede prelungirea termenului de plată a taxei pe valoare adăugată și a taxei vamale în limita de 180 de zile din momentul importului de materie primă, accesorii, ambalaje primare și articolele de completare utilizate la fabricarea în exclusivitate a mărfurilor destinate exportului. Prezentul proiect de lege conține, în fond, propuneri de modificare și completare a unor acte legislative, care rezultă din politicile fiscale și vamale pe anul 2014, bazate pe prevederile Programului de activitate a Guvernului, viitorul Acord de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. La final, Prim-ministrul Iurie LEANCĂ a sugerat ca toate propunerile din ședința de astăzi a Guvernului să se regăsească în noul proiect de lege.

via www.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.