News

Capacitatea de muncă pentru cetățenii moldoveni cu domiciliul în Estonia

Cetățenii moldoveni cu capacitatea redusă de muncă care au domiciliul sau reședința permanentă sau provizorie în Estonia vor beneficia de alocație pentru capacitatea de muncă. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința din 3 septembrie, proiectul hotărârii privind aprobarea semnării Protocolului de modificare a Aranjamentului pentru aplicarea Acordului în domeniul asigurărilor sociale dintre Republica Moldova şi Republica Estonia.

 

Necesitatea revizuirii Acordului este condiționată de lansarea reformei naționale a capacității de muncă în Estonia, care prevede schimbarea conceptului de incapacitate de muncă în capacitate de muncă. Astfel, are loc substituirea pensiei pentru incapacitate de muncă cu alocația pentru capacitate de muncă, care nu mai face parte din sistemul de asigurări sociale de stat estonian. Această alocație se stabilește indiferent de stagiul de cotizare realizat de persoană, fiind modificată sursa de finanțare a alocației care se acordă din mijloacele bugetului de stat, nu din cele ale bugetului asigurărilor sociale.

 

Autoritățile consideră că tratatul va crea, indirect, efecte asupra sistemului fiscal, motivând persoanele să activeze în economia formală, majorând numărul subiecților de drept fiscal și cel al contribuabililor la bugetul asigurărilor sociale de stat.

 

Până în prezent, țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 14 state.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

816 views

The date of publishing:

07 September /2020 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

alocatie | Republica Moldova | Estonia | capacitate | muncă | acord

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon