News

Circa 100 de agricultori au învăţat să aplice noile metode de prelucrare a solului

Circa 100 de producători agricoli din diverse raioane ale ţării s-au familiarizat ieri cu tehnologiile conservative de prelucrare a solului în cadrul unui seminar de instruire desfăşurat în satul Brătuşeni, raionul Edineţ, informează MOLDPRES. În cadrul seminarului, persoane care implementează metoda no-till de lucrare a solului şi-au împărtăşit experienţa, iar ulterior agricultorii s-au deplasat în cîmp pentru aplicaţii practice. Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov a declarat că practicarea agriculturii “fără plug” ajută la păstrarea fertilităţii şi umidităţii solului, dar şi la reducerea consumului de combustibil.
„Cel care îşi doreşte să devină un fermier adevărat, va face tot posibilul să implementeze noile tehnologii. Vă asigur că bani pentru acestea se vor găsi întotdeauna”, a menţionat Bumacov.
Directorul programului IFAD în Moldova, Victor Roşca, a anunţat că în curînd va fi lansat un nou proiect, cu un buget de un milion şi jumătate de dolari pentru subvenţionarea tehnică a agricultorilor.
„În cadrul programului vom oferi credite preferenţiale pe termen de pînă la şase ani şi o perioadă de graţie de patru ani pentru cei care vor să încerce noile metodologii”, a afirmat Roşca.
Metoda „No Till” presupune prelucrarea pămîntului fără plug. Acesta se ară o dată la patru ani, iar brazda nu se întoarce. În prezent, tehnologia No Till este aplicată pe o suprafaţă de 40 de mii de hectare sau circa 6% din terenurile arabile ale ţării. Preţul unei semănătoare no-till pentru suprafeţe agricole mari variază între 60-100 de mii de dolari.

via www.moldpres.md

1582 views

The date of publishing:

25 April /2014 09:19

Domeniu:

Noutăți

Tags:

agricultura | Vasile Bumacov | program

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon